Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избирателите в Добрич – любими на властта, но поддържат връзката си от разстояние!

През изминалите почти две години и проведени четири избора за Народно събрание област Добрич се класира на едно от последните места в страната по избирателна активност. Причините за това са много – от валидните навсякъде умора на гласоподавателите и липсата на доверие към властта, до традиционния за добруджанеца скептицизъм.

Областта е на второ място по обезлюдяване според последното преброяване, проведено от Националния статистически институт и все повече села в житницата на България остават с шепа жители. Затова и мандатите от 6 вече са намалени на 5.

В региона предизборните кампании са по-скоро скучни, все по-рядко лидерите на партиите стигат до най-отдалечената от София област, а в реденето на листите няма интрига и надпревара, каквито се наблюдават на други места в страната.

За липсата на интерес към изборния процес и политическия живот говори и все по-намаляващият брой на кандидати, борещи се за депутатското място. През април 2021 година те са били 207, а на последните избори през октомври 2022 година вече са 180.

Как партиите се готвят за избори в област Добрич и има ли шанс да мотивират населението там да отиде до урната чуйте в репортажа на кореспондента ни в Добрич Мая Щърбанова.

Избирателите в област Добрич от години се чувстват като любима, която поддържа връзката си с любимия от разстояние. Колкото повече време минава, толкова повече любовта угасва, а отдалечеността става непреодолима и така, докато не дойде денят, в който и двамата вече почти да не си спомнят един за друг. Ниската избирателна активност, според социалния психолог Павел Павлов, се определя основно от три фактора – липсата на добре развито гражданското общество, ниското доверие към институциите и процеса, който клиширано наричаме "умора от гласуване". А когато говорим за област Добрич, към тези фактори добавяме отдалечеността и усещането за периферия. Нашият регион винаги е успявал да опровергае всички прогнози за това коя партия ще вземе превес, убеден е Павлов.

На последните три избора ГЕРБ-СДС променят резултата си всеки път – на 11 юли за тях в област Добрич гласуват 12 750 избиратели, на 14 ноември увеличават бройката, на 2 октомври я намаляват до 11 102-ма, но все пак са първи. Водачът до този момент в листата и вероятният водач и сега Деница Сачева не смята, че областта е забравена от централната власт.


БСП - партията, която с години се ползваше от уюта на сериозно количество сигурно ядро в област Добрич, не беше подмината от срив в броя на избирателите си и тук. На 11 юли 2021 година за БСП гласуват 10 386 души, които стигат до едва 6 981 избиратели на 2 октомври 2022 година, независимо че за водач на листата се пребори местен кандидат – Мая Димитрова. Последва оставка на областния председател на партията Румен Мунтянов, не липсваха и хора от общинските структури, които да поискат смяна в ръководството на "Позитано" 20. Надеждите са на тези избори БСП да привлече поне част от загубените гласоподаватели, споделя общинският председател в Добрич Боян Саркизов.

С трайно последно място от парламентарно представените партии се класират на последните избори от "Демократична България". Променлив е успехът им и да вкарат в Народното събрание своя кандидат. Сега, след обединението с "Продължаваме Промяната" неизвестните по отношение на реденето на листите са много, споделя председателят на Областната структура на ДСБ Милена Керанова.

На изборите от 2 октомври миналата година ДПС заемат първото място в четири от осемте общини в област Добрич. Макар и с малко, те успяват да подобрят броят избиратели на 2 октомври в сравнение с вота на 11 юли. Председателят на областната структура на ДПС д-р Ердинч Хаджиев оставя клишираното политическо говорене и с болка признава, че областта ни се обезлюдява, а добруджанецът с право се чувства забравен.

А какво очакват хората от област Добрич от следващите си депутати?


По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна