Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още преди партийните совалки изглежда битката за Кърджали е решена. Така ли е?

Кърджали запазва и петте си мандата за предстоящия вот на 2 април. Повечето от регистрираните за участие в изборите партии и коалиции не бързат да съобщят своите кандидати и водачи на листи и разчитат на последния момент.

Освен традиционните играчи, за първи път от години в битката за гласовете на избирателите се включва НДСВ. Залогът е кой ще вземе петият мандат, след като останалите четири вече са решени. Репортаж на Валя Апостолова:

Беше време, когато новинарските емисии започваха с вести от Кърджали. Време на истински предизборни битки и масова еуфория сред избирателите. Залогът – ДПС да не вземе всичките 5 мандата. Залог, получил в ранните години на демокрацията, името "Сталинградска битка". Сега не е така. Появиха се нови партии, а нагласите на избирателите се промениха. Омръзна им от избори и от политици, които не работят в тяхна полза. Това е моментната снимка на нагласите в Кърджали, две седмици преди началото на новата предизборна борба.

Няма да е изненада, че ДПС отново ще е първа политическа сила в Кърджали. Партията винаги е заемала челното място в скалата на изборните резултати. Тя е и единствената в областта, която получава повече гласове в последната година и половина. На изборите през април 2021-ва за ДПС гласуваха близо 44 600 души, а през октомври миналата година – почти 49 000. Областният лидер Ресми Мурад казва, че сега целите остават непроменени, въпреки апатията и сред техните избиратели.


От централата на ДПС в Кърджали излязоха с призив за масово гласуване, а областният лидер смята, че комбинираният вот с хартия и машина ще е катализатор за по-голяма активност.

По-надолу в политическия рейтинг в Кърджали е ГЕРБ- СДС. Обединението е второ след ДПС по резултат. Получило малко над 10 800 гласа през април 2021-ва, година и половина по-късно доверието пада до 6600 гласа. Затова сега борбата ще е трудна.

Два пъти депутат от Кърджали и председател на Народното събрание, в последните избори Цвета Караянчева не успя да вземе мандат заради системата Хеър – Нимайер. Разпределението на гласовете отреди петият мандат за по-малки партии с външни за региона водачи. В Кърджали на шега казват, че колкото по-малък е резултатът на една партия на вота, толкова е по-голям шанса тя да спечели.


На това мнение е и областният лидер на БСП Милко Багдасаров. При Столетницата трусовете в политиката като че ли се усещат най-силно. Партията губи доверието на близо 3000 избиратели за година и половина. Багдасаров очаква подкрепа от избирателите, които вярват в лявата идея и независимо от последните вътрешни сътресения ще отидат до урните.


Две седмици преди началото на кампанията изглежда, че битката за Кърджали е решена преди още да е започнала. Така ли е?

По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!