Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ООН предлага редукция на дълговете на 52 държави

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Програмата на ООН за развитие предложи намаляване на дълга на 52 държави с ниски и средни доходи, два дни преди срещата на финансовите министри от Г-20 в Индия, предаде АФП.

В тези страни живеят над 40 % от най-бедните хора в света и имат проблеми с поддържането на основни услуги в условията на разходи по обслужването на дълга.

"Страните, които са най-обременени от дългове и липса на достъп до финансиране, са засегнати и от множество други кризи - те са сред най-засегнатите от икономическото въздействие на Covid-19, бедността и ускоряващата се извънредна ситуация, свързана с климата", заяви администраторът на Програмата на ООН за развитие Ахим Щайнер.

"Дойде време да се справим със задълбочаващата се пропаст между богатите и бедните страни, да променим многостранния пейзаж и да създадем дългова архитектура, която да е подходяща за целта в нашия сложен, взаимосвързан и постковидов свят", добави той.

ПРООН призова за 30-процентно намаление на стойността на публичния външен дълг на тези държави през 2021 г., което според нея може да помогне да се спестят до 148 млрд. долара от плащания по обслужването на дълга за осем години.

Допълнителни спестявания в размер на 120 млрд. долара биха могли да бъдат генерирани и чрез рефинансиране на облигационния дълг на държавите със средни доходи до ставките на официалните кредитори.

Призивът следва плана, представен от генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, за увеличаване на разходите на държавите за постигане на целите за устойчиво развитие, като справянето с дълга е един от набелязаните проблеми.

17-те цели за устойчиво развитие включват премахване на бедността и глада, достъп до чиста вода и действия за смекчаване на изменението на климата.
По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна