Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевенска "епопея" преди вота: С един мандат по-малко, но с много партийни мераци

Плевен винаги е бил интересен и важен за политическите сили избирателен район. В последно време бушуват раздели на партиите със знакови лица. Ще успеят ли местните организации, да "прескочат" скандалите и да направят смислена кампания, за да отидат плевенчани на 2 април до урните или ще потънат във вътрешни борби?

Репортажът е на кореспондента ни Латинка Светозарова:

Радостин Василев, Иван Христанов, Любомир Каримански – водачи, които напуснаха партиите, издигнали ги за народни представители от Плевен. Всеки имаше мотив. Единствено Иван Христанов напуска надпреварата, засега, защото ПП се лиши от неговото знаково име. Два пъти издигнат за водач доскорошният зам.-министър на земеделието стана популярен с битката на правителството срещу частната компания "Евролаб 2011" на ГКПП "Капитан Андреево". Доста активният в социалните мрежи Иван Манев също напусна ПП. И двамата ще обявят плановете си след 2 април, за да не ги обвинят, че пречат на изборния резултат.

Радостин Василев напусна шумно ИТН в Плевен и след като беше водач в Габрово на ПП, сега повежда в родния Плевен листата на новата коалиция с демократите.

Друг известен плевенчанин е лидерът на ИТН Слави Трифонов, а структурите искат именно той да е първи.


В левицата казват, че е спокойно, но това е привидно. В нея силна е борбата с преференции между Стефан Бурджев и Илиян Йончев, който успя да измести Бурджев от второто място за 48-то НС. Част от партийците са недоволни и от сегашното национално ръководство. Дали ще работят за новата левица, в която е и знаковият за града лидер на АБВ Румен Петков – ще се види след дни.

Какво се случва в ГЕРБ - след бурни напускания и изключвания преди повече от две години на нейни членове, начело се върна Пламен Тачев, но кой ще води ГЕРБ сега?

А на тези избори плевенчани ще да дадат вота си за 8, вместо досегашните 9 депутати. Причина е намаляване на населението при последното преброяване. Това прави оспорвана битката за партиите, които до момента имаха по 1 депутат – ДПС и "Възраждане". Дали ДБ ще прибави своя 1 депутат към коалицията с ПП и заедно да имат трима е въпрос на време и зависи от избирателите.

По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна