Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Оттук дотук" е най-успешният къс филм на младия режисьор Георги Мартев

Ще има прожекция и среща с екипа в Дома на киното тази неделя

4
Димитър Николов, Гергана Пейкова и Георги Мартев

Ексклузивна прожекция на късометражния филм "Оттук дотук" по сценарий и режисура на Георги Мартев е насрочена в програмата на Дома на киното за 26 февруари, неделя. Късометражната лента вече получи няколко номинации за отличия.

В ролите се превъплъщават Димитър Николов, Валентин Танев, Тигран Торосян, Китодар Тодоров, Павлин Петрунов, Стефка Янорова.

Съсценарист е Никола Миленков, оператор - Калоян Божилов.

  • 16 киноминути в едно изречение: Насред разпадащата се реалност Явор - най-младият жител на малко българско село, мечтае за един друг свят – свят на възможности.

Всяка тематика, която избирам за филмите си, е повлияна от някакво истинско преживяване. Не пиша нещо, което ми се е случило, но се вдъхновявам от емоции и преживявания, а после се опитвам да открия контекста, в който да заживеят“, изтъкна пред Радио София Георги Мaртев.

А поглеждайки във времето пред себе си и изхождайки от опита по "Оттук дотук", младият режисьор е откровен: „Не ми се снима на изграден сет, в студио, пожелавам си да снимам винаги на локация. Носи много повече както за камерата, така и за актьорите. И има някакво голямо предимство когато снимаш далеч от дома, ако целият екип живее заедно някъде извън София, това дава нещо повече на проекта“.


Актьорът Димитър Николов беше още по-щедър в разсъжденията си:
„Ако има нещо общо между героите Христо (от едноименния филм) и Явор в "Оттук дотук", то е може би е, че не са могли да реализират своя потенциал. Напомнят на драматургията при Чехов. - Животът им би могъл да се случи по тотално друг начин, но поради една или друга причина са останали в някаква ситуация, в социум, който ги е усвоил, там те са се капсулирали. Според мен, това е много валидна тема и за човека днес - заради режима, в който живеем - абсолютно фрагментарен, набързо, с информация, която отвсякъде ни залива. Човек наистина не може да се събере, за да открие малкото парченце в себе си, което да го изтегли, да се опита наистина да се пресегне към нещата, които търси.“

Актьорът допълни, че винаги се стреми да избира стойностни проекти и киноразкази:

„Много ми беше приятно, че Жоро успя да събере тази група хора. С някои сме се срещали дотогава само в театъра, с други пък само сме снимали. Беше много приятна компания, получи се спойка, снимахме с удоволствие, забавлявахме се, нещата се случваха спонтанно.“

В Дома на киното филмът ще бъде представен от част от творческия екип.
Специални гости на прожекцията ще бъдат Димитър Николов и Валентин Танев, изпълняващи главните роли.

След няколко месеца филмът ще бъде достъпен в онлайн платформата на „Кинематограф“.

Чуйте целия разговор на Гергана Пейкова.


  • Георги Мартев (р. 2000) е учил Кинопроизводство в Уестминстърския университет. Първият му късометражен филм „Хамелеон“ участва в националната селекция на квалифициращия за Оскари фестивал In The Palace. Награждаван е на национални и международни фестивали.
    "Оттук дотук" е номиниран за наградите на Съюза на българските филмови дейци "Васил Гендов".
  • Димитър Николов (р. 1992) е театрален и филмов актьор, известен с ролите си на Христо в „Христо“, Жоро в „Доза щастие“, „Безкрайната градина“, „Живи комини“, „Далеч от брега“, „Засукан свят“, „Дяволското гърло. Играл е на театрални сцени в Пловдив, Сливен, София. Печелил е „Златна роза“ за най-добра мъжка роля (за „Христо“, 2016) и награда на фондация „Стоян Камбарев“ (2019).
Снимките в галерията от снимачната площадка са предоставени на Радио София от Георги Мартев.
По публикацията работи: Георги Нейков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени