Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зимата далеч не си е отишла… Съвети за пътна безопасност

Снимка: БГНЕС

1. СБА и БНР Ви съветват: да съобразите скоростта на шофиране с пътната обстановка – състоянието на пътната настилка, видимостта и трафика.

2. СБА и БНР Ви съветват: да увеличите дистанцията, когато пътната настилка е хлъзгава, за да може да спрете при непредвидени ситуации.

3. СБА и БНР Ви съветват: през зимата да потеглите на път с пълен резервоар, заредена батерия на мобилния телефон и да спазвате Закона за движение по пътищата, както и указанията на контролните органи.

4. СБА и БНР Ви съветват: почистете автомобила си от сняг и лед преди да потеглите. Видимостта е жизненоважна!

5. СБА и БНР Ви напомнят: че при заснежени и заледени пътища, когато желаете да спрете или да намалите скоростта, не натискайте рязко спирачния педал.

6. СБА и БНР Ви напомнят: ако превозвате ски или други предмети върху автомобила, да ги закрепите много добре, за да осигурите Вас и останалите участници в движението.

7. СБА и БНР Ви напомнят: че при шофиране и изпреварване през зимата в коловози е опасно, автомобилът може да се хлъзне, както при напускането, така и при връщането в коловоза.

8. СБА и БНР Ви напомнят: че през зимата задължително трябва да ползвате зимни гуми. Помнете, че животът Ви е по-скъп от гумите!

9. СБА и БНР Ви напомнят: че старите зимни гуми губят своите качества и след петата година от производството им могат да са неефикасни.

10. СБА и БНР Ви съветват: да намалите скоростта при мъгла, дъжд, снеговалеж и да бъдете особено внимателни.

11. СБА и БНР Ви съветват: при намалена видимост да увеличите дистанцията и да не предприемате рисковани изпреварвания.

12. СБА и БНР Ви съветват: да шофирате на къси светлини при мъгла и ако автомобилът е снабден със специални светлини за мъгла ги включете. Използването на дълги светлини образува завеса пред автомобила Ви и намалява видимостта още повече!

13. СБА и БНР Ви съветват: когато при намалена видимост се налага да спрете внезапно поради техническа авария или друга причина, да го направите на разрешено място или в най-дясната част на пътното платно, като незабавно обозначите автомобила си със светлоотразителен триъгълник.

По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна