Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой ще е губещ от орязването на мандатите в Ловеч и кой ще попадне в карето депутати?

Седмица преди началото на предизборната кампания за предстоящите на 2 април предсрочни парламентарни избори някои от партиите и коалициите вече регистрираха и обявиха листите си с кандидати за народни представители, други все още не, но по всичко личи, че кой знае какви изненади и нови лица няма да има, особено при водачите на листите.

Така е и в Ловешкия избирателен район, където на практика водещите, ако може поне според нагласите да ги определим като такива партии и коалиции, ще заложат на същите водачи от предходните избори. При това положение въпросите са: кой ще загуби от намаляването на мандатите за областта от 5 на 4 и дали тези, които бяха вече избирани за народни представители, са оправдали доверието на гласоподавателите, или пък хората от региона са останали разочаровани, както от партиите, така и от техните депутати.

Какви са партийните нагласи и какво очакват ловешките избиратели ще разберем от репортажа на кореспондента ни Пламен Христов:

А ловешкото представителство в последните няколко парламента е доста шарено, тъй като и петте мандата се разпределяха между различни политически сили с превес на ГЕРБ, който на четирите вота през последните две години си останаха първа политическа сила в региона и редува един или два мандата, с почти една и съща електорална подкрепа.

Очакванията са тази тенденция да се запази и на 2 април, още повече, че начело на листата за пореден път ще е областният председател на ГЕРБ и бивш регионален министър Николай Нанков.

Въпреки набраната скорост на национално ниво "Продължаваме Промяната" все не успяваше досега да измести ГЕРБ в Ловешко, а на изборите през октомври миналата година събра близо два пъти по-малко гласове и пак остана втора политическа сила в региона. И за тези избори листата на партията ще се води от лидера Искрен Арабаджиев.

БСП отдавна не е водеща политическа сила в Ловешко, а гласувалите за социалистите  продължават да намаляват. Една от причините за това е и факта, че на последните няколко избора водачи на листата са външни кандидати, посочени от "Позитано" 20, или по-скоро от Корнелия Нинова. Дали и за предстоящите избори ще е така ще стане ясно днес, когато Националният съвет на партията утвърди листите. Този път обаче се очаква водач на ловешката да е областният председател на БСП Минчо Казанджиев, който на предходните избори събра двойно повече преференция от водача на листата Вяра Емилова.

От ДПС - Ловеч отказаха изявления преди централата им да утвърди листите за предстоящите избори, но се очаква водач в региона отново да е Станислав Анастасов. С оглед на твърдата електорална подкрепа на последните няколко избори ДПС най-вероятно отново ще има депутат от Ловешко.

На тези избори за мандат от региона се готвят и от "Възраждане". От партията и сега залагат като водач – на организационния си секретар Николай Дренчев.

На практика същите, с изключение на водача на БСП, кой обаче ще е губещият от намаляването на мандатите и кой ще попадне в карето депутати? Остава хората да бъдат убедени и да излязат да гласуват на 2 април.

По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна