Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две основни задачи пред ГЕРБ - първото място и реабилитация пред международните партньори

Снимка: БГНЕС

И на предстоящия предсрочен вот на 2 април всички предварителни социологически проучвания отреждат на коалицията ГЕРБ-СДС първото място, макар с крехка преднина пред основния опонент - новата коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България“. Частично обновените листи на ГЕРБ-СДС вече са официално оповестени, без изненади за лидера на ГЕРБ Борисов, който отново е водач в 25-и избирателен район - София и в листата на Пловдив - град. Дни преди предизборната кампания пред коалицията стоят основните задачи - как да извоюват първото място и как да реабилитират позициите си пред международните евроатлантически партньори. 

ГЕРБ е изправена пред петите поредни предсрочни парламентарни избори – далеч прехвърлила крайната политическа изолация, стабилно диктуваща дневния ред в последния парламент, но останала в невъзможността си да поеме управленската инициатива и да засили имиджа си сред потенциалните партньори.

"Ние ще бъдем малко като Левски - сами срещу всички, но победата тогава е по-сладка" - констатация на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, която обаче не отваря хоризонти за бъдещи управленски коалиции и поставя политическия актив и симпатизантите в задънената улица и след предсрочния вот на втори април. Това за Борисов обаче е тема табу пред уморените, но отново пределно мобилизирани партийни структури. Пред тях лидерът на ГЕРБ демонстрира сила, самочувствие и стабилност.

Позицията е подхранвана и от съпартийците му:

"В тежък мач според мен трябва да се играе с титулярите. Сега ние като имаме Меси в отбора, да го държим на резервната скамейка, ми се струва малко странно". 

Но и големите футболисти понякога биват надиграни. В тази позиция, по думите на Борисов, се оказала парламентарната група ГЕРБ-СДС в последния парламент с неприетия закон на служебния кабинет за въвеждане на механизма за разследване на главния прокурор.

Борисов не само се стреми да се хареса на свои, но и да възвърне репутацията си пред международните партньори:

"В първия ден на НС ние подкрепяме на Крум Зарков закона".

Стои обаче новият списък "Магнитски" с името на Владислав Горанов, член на партия ГЕРБ, което според втория в партията Томислав Дончев ще окаже някакво влияние в предизборната кампания.

Дни преди началото на предизборната кампания лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, далеч изоставил евроатлантическата близост, не само чертае стратегически задачи, но и брани партията си – от "Продължаваме промяната".

"Няма да им търпя повече лъжите нито аз, нито партията. За 2 години Асен Василев помпаше инфлацията по чудовищен начин. 2 години некадърниците не можаха един план да вкарат, пари да отидат да вземат не можеха".

Но и от "Демократична България", чийто съпредседател Христо Иванов лично Борисов само преди месец посочи като възможен премиер.

Почти изравнените позиции на ГЕРБ-СДС с новата коалиция ПП и ДБ остава привидно неглижирано. "Фактът, че те се обединяват, означава, че ние сме първи", подчерта Борисов. 

Заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев е категоричен – целта пред ГЕРБ е да бъде първа политическа сила.

ГЕРБ е излязла от абсолютния фокус на целия политически процес, посочва политологът от изследователски център „Тренд“ Димитър Ганев. Отслабена е и стабилната преди две години коалиция, чието цялостно политическо съдържание е било формирано върху анти-ГЕРБ основа.

Димитър Ганев не изключва лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да осъществи заявката си да стане депутат в следващия 49 парламент – в името на стимулиране на по-силния резултат на предсрочния вот.

Въпреки провала на ГЕРБ да наложи експертен кабинет в 48-ото НС, начело с проф. Николай Габровски, отново подобна конфигурация ще стои пред ГЕРБ и в новия парламент.

Публични спорове за водачи и листи в ГЕРБ не се водят, дори и да има обидени, мълчанието се оказва злато. Три избирателни района ще имат нови водачи - Пловдив област с Вежди Рашидов, дългогодишният водач във Враца Петя Аврамова отстъпва челното място на областния координатор на ГЕРБ в града Красен Кръстев и в Перник – където не Кирил Ананиев, а председателят на младежката организация на ГЕРБ Георг Георгиев ще се бори начело в листата за гласовете на перничани. 

Партия ГЕРБ влиза в предизборната кампания с предизборни заклинания.

"Ще дойде ден, и ние ще пишем постове - и ние ще пишем постове за корупция", закани се Борисов.

Но и с хъс за изборна победа: "ГЕРБ ще е първа политическа сила". 

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени