Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мащабен протест в Мексико срещу реформи в избирателната комисия

Според организаторите 500 000 души са взели участие в протеста в столицата на Мексико.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Мексико се състояха най-големите протести до момента срещу президента Андрес Мануел Лопес Обрадор, който пое поста в края на 2018 г. Повод за недоволството станаха намеренията на правителството да съкрати бюджета и персонала на независимата избирателна комисия.

Според организаторите само в Мексико сити са протестирали повече от 500 хиляди души. Броят на участниците се различава значително от данните на местните власти в столицата, контролирани от партията на президента Лопес Обрадор, според които демонстрантите са били 90 хиляди.

Миналата седмица мексиканският Конгрес прие мащабна реформа на Националния избирателен институт, обвиняван от държавния глава в корупция и неефективност.

Лопес Обрадор подчерта, че ще бъдат спестявани 150 млн. долара годишно и изрази несъгласие с разглеждането на промените като удар срещу  демокрацията. Опонентите му, които представят реформата като опит на президента да остане на власт, обявиха намерение да обжалват във Върховния съд. И изтъкват, че закриването на хиляди работни места, посветени на независимостта на изборния процес ще затрудни провеждането на свободни и честни избори. 


По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!