Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Нина Гацова: В рамките на 18 месеца трябва да се проведе активна кинезитерапия плюс медикаментозно лечение

Доц. Росен Калпачки: Рехабилитацията след инсулт - дупка в системата

Майка на млада жена с инсулт, водещи невролог и рехабилитатор, и пациентската организация са гости в подкаста на БНР "В центъра на системата" по темата - Училище за пациенти с инсулт в УМБАЛ "Света Анна"

11
Дорина Добрева, доц. Росен Калпачки и д-р Нина Гацова (от ляво на дясно)
Снимка: Гергана Хрисчева

Рехабилитацията след инсулт - защо най-голям ефект се постига в рамките на 18 месеца след събитието, но трябва да започне 24 часа след инцидента.

Кой е горещият телефон за пациенти с инсулт?

Имаме ли дигитална карта на местата и специалистите за пациенти с инсулт?

Готви ли се мобилно приложение за лечебните заведения и места за рехабилитация при инсулт?

Защо в България няма Рехабилитационни центрове, които да поемат пациента с инсулт в острото състояние?

Какво заплаща НЗОК за рехабилитация?

Защо са важни помощните средства за болния, квалифицираната неврорехабилитация, преодоляване на афазията, пристъпите на депресия, невъзможността за общуване с най-близките?

Какво трябва да направят ведната близките на пациент с инсулт - отговорите дават експертите и пациентската организация "Асоциацията за инсулт и афазия".

Този епизод на подкаста на БНР - "В центъра на системата" е продължение на темите за инсултите.

УМБАЛ

Слушайте епизода тук:

Гости в епизода са:


♥️Доц. Росен Калпачки - Началник Клиника по нервни болести към УМБАЛ "Света Анна София"

♥️Д-р Нина Гацова - Профирова - Началник Клиника по физикална и рехабилитационна медицина към УМБАЛ "Света Анна София"

♥️Дорина Добрева - Председател на Асоциацията за инсулт и афазия и близка на пациентка с инсулт

♥️Стефка Стоилова, майка на пациентка с инсулт
УМБАЛ
От разговора ще научите:

♥️Как да продължим живота след инсулт - терапия, възможности, перспективи

♥️Най-важните рехабилитационни методи за възстановяне на пациентите

♥️Как се рехабилитира афазията, парализата, депресията, промените в съзнанието, в емоциите, проблемът с тазовите резервоари, лошо дишане, пневмонии

♥️Защо е толкова голямо търсенето на афазиолози

♥️Кога се постига най-добър резултат от рехабилитацията при инсулт

♥️Къде трябва да се провежда рехабилитацията

♥️Как помага пациентската организация - "Асоциацията за инсулт и афазия" на пациенти от цяла България

♥️Най-важните методи за възстановяване на инвалидизацията при инсулт

♥️Кои специалисти трябва да включите при неврорехабилитацията

♥️Защо най-важният метод е кинезитерапията

♥️Защо е важна и ресоциализацията на пациентите с инсулт - чрез начин на общуване, арт терапия, психотерапия

♥️Защо при липса на рехабилитация може да се стигне и до смъртен изход за пациента

♥️За дигиталната карта на лечебните заведения, които лекуват инсулти и за местата за рехабилитация

♥️Кой е горещият телефон за пациенти с инсулт на пациентката организация и кога ще заработи първият Дневен център за пациенти с инсулт
Стефка Стоилова, майка на пациент с инсулт
"Извънредно много неща научих на училището за пациенти с инсулт в болница "Света Анна", нямам думи, колко съм доволна. Първо не знаех много неща за болестта, не знаех и как да се грижа за дъщеря ми, как да се справям именно с настроенията й, как да имам търпение...
Доста интересна беше лекцията и ако и такива лекции занапред, бих ги посещавала, защото ние не сме толкова напреднало общество и много неща не знаем за тези заболявания, които са много тежки", това сподели пред БНР Стефка Стоилова.
Нейната 50 годишна дъщеря, по професия журналист, е преживяла вторичен тежък инсулт, с увреждания на мозъчния ствол, с парализа на дясната страна на лицето и невъзможност за комуникация. Жената започва късно рехабилитация и възстановяването е много трудно.
Доц. Росен Калпачки - Началник Клиника по нервни болести към УМБАЛ

"Центърът за лечение на инсулти" в болница "Света Анна" реши да организира това училище за пациенти, защото сме длъжници на обществото, което трябва да е наясно, че след инсулта битката за възстановяването на пациента не приключва, а продължава", изтъкна пред БНР доц. Росен Калпачки - Началник Клиника по нервни болести към УМБАЛ "Света Анна София".

По думите му пациентите на д-р Нина Гацова от Клиника по физикална и рехабилитационна медицина към УМБАЛ "Света Анна София", започват веднага възстановителни дейности.

"В първия един месец след изписване от болницата за съжаление пациентите остават в ръцете на близките си, няма поета от НЗОК незабавна рехабилитация. А това е ключов период и голяма част от тези пациенти си отиват точно в този период. Това е една голяма пропаст между острото отделение и мястото за квалифицирана рефабилитация и физиотерапия. И след това може тази рехабилитация да продължи в санаториум, за да се запазят като живот тези пациенти", поясни още доц. Росен Калпачки.

Д-р Нина Гацова - началник Клиника по физикална и рехабилитационна медицина към УМБАЛ

"При нас започваме веднага, но с не много натоварване, с пасивни упражнения с кинезитерапевт, с рехабилитатор. Ако обаче, пациентът е изписан на легло в къщи, близките му трябва веднага да започнат упражнения за вертикализация, с поставянето на пациента в специални положения, като това е консултирано със специалист, каза пред БНР д-р Нина Гацова - Профирова - Началник Клиника по физикална и рехабилитационна медицина към УМБАЛ "Света Анна София".

"В България липсват Центрове за рехабилитация, които да поемат пациентите веднага след острото състояние. Това е много голям проблем, има санаториуми и центрове, които поемат болния, когато е в по-добро състояние. Но в периода между 5 и 10 ден, в който го изписват пациента и в рамките на този един месец, когато трябва да се започне с активна кинезитерапия, няма къде да отидат пациентите. Има клинични пътеки за продължително лечение на инсулта, които биха могли да се изпълнят, но няма бази, които да го вършат това", допълни още д-р Гацова.

Дорина Добрева - Председател на Асоциацията за инсулт и афазия и близка на пациентка с инсулт

"Логистично всичко трябва да е така организирано за пациента с инсулт, че на него и на неговите близки да им е удобно, тогава ще имаме мотивирани пациенти и активни близки, които да търсят тази рехабилитация.

Информираността е най-важна. Ние като пациентска организация сме изготвили дигитална карта на центровете и болниците за лечение и рехабилитация на инсулт, както и специалистите, които се занимават с това. Подготвяме тази информация да се бъде качена на безплатно софтуерно приложение, каза пред БНР Дорина Добрева - Председател на Асоциацията за инсулт и афазия.

Пациентската организация работи и за създаването на първия Дневен център за болни с инсулт в столицата. Вече има готово Ръкодство за грижата за пациент с инсулт. То ще бъде публикувано и в интернет с цялата необходима информация за институциите, към които трябва да се обърнете, къде да намерите специалисти, как да се отнасяте с пациента у дома.


Очаквам вашите сигнали, коментари и предложения на имейл: gergana.hrischeva@bnr.bg


Всички епизоди на подкаста ще намерите:

Apple Podcasts през iTunes

Viber


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна