Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дни преди предсрочните избори в БСП продължава да клокочи изворът на раздора

Снимка: Ани Петрова

БСП е на кръстопът. Поредните предсрочни парламентарни избори са терен за нови борби. Този път не толкова за избирателния вот, колкото да остракират себеподобния. 

Криза, конгрес, изгонени, напуснали, сформиране на ново ляво крило, което пък приютява стари лица и фанфари. 

"Целта, която си поставяме, е да бъдем първа политическа сила. Нашата платформа е направена с грижа за хората. Приоритетите ни са здравеопазване, образование, социална политика, икономика". 

Годината е 2021-ва, датата – 11 февруари, думите са на лидера на БСП Корнелия Нинова, казани при регистрацията в ЦИК за участието на редовните парламентарни избори на 4-ти април. Оттогава досега изминаха две години. Кой би предрекъл, че до днес БСП ще участва в коалиционен кабинет, ще се срине главоломно. За да се чуе новия стремеж на ръководството при регистрацията на партията за настоящите предсрочни избори. 

"Регистрирахме се със 7000 подписа, амбицирани да подобряваме значително резултата, тръгваме със самочувствие, че имаме да кажем нещо на хората". 

След тези две години избирателите на БСП не припознават направеното, а членовете на Националния съвет се питат сатрап или реформатор e Корнелия Нинова. Тежки дни за левицата, дошли след продължаващи вражди и битки, кървав 50-и конгрес, изключени делегати, напуснали знакови лица в силни за БСП градове. 

Накъде тръгва БСП след най-запомнящия се неин конгрес, ярко онагледил разкола вътре в партията? Спрени микрофони, физически сблъсъци на входа на залата, недопуснати делегати, обвинения в манипулации с кворума, прекратено членство на 14 души, викове "Оставка!". 

Реакциите след партийния форум на левицата са противоречиви – от опит за преврат до рестарт преди изборите и оздравителен процес.  

Дни преди изборите в БСП продължава да клокочи изворът на раздора, а избирателят ще определи парламентарната съдба. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Лозина Владимирова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна