Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК няма да обжалва решението на Административен съд София относно броенето на бюлетините

Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия няма да обжалва решението на Административния съд в София, с което беше отменено решението й броят на хартиените бюлетини и на тези от машините за гласуване да се сумират и да се записват на един ред в протоколите на секционните комисии при преброяването на гласовете на изборите на 2 април.

Това стана факт, след като ЦИК не можа да вземе решение дали ще обжалва съдебното постановление.

Заместник председателя на ЦИК Цветозар Томов предложи съдебното решение да не се обжалва, което беше подкрепно от 8 от членовете, но други 6 гласуваха против. Така предложението не събра две трети подкрепа. 

Никой от членовете на ЦИК обаче не направи обратното предложение за обжалване на съдебното решение. Това означава, че такова няма да има, а съдебното решение влиза в сила.

ЦИК ще трябва да се съобрази с аргументите на магистратите и да поправи решението си в частта, която бе отменена. Едва тогава ще стане ясно как точно ще изглежда секционния протокол, как точно ще се отчетат гласовете от хартиените бюлетини и тези от машините. това обаче не може да е сумарно и на един ред.



По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени