Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПП-ДБ: Поставяме си висока цел - да бъдем първа политическа сила

На петите поредни предсрочни парламентарни избори в рамките само на две години повечето политически сили залагат на проверени и лоялни кадри, затова и в листите им няма особени изненади. Дори новите политически проекти предлагат познати лица, обясняващи раздялата си с предишната партия с принципни разминавания. 

Определяни като „новото“  на тези избори, коалиция „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ не прави изключение от общата тенденция – приоритетите им са същите, както досега, а начело на листите застават познати лица. Новото е потенциалът да реализират вече общата си претенция, формулирана от лидерите на „Демократична България“ Атанас Атанасов и Христо Иванов  така: 

„Поставяме си висока цел-първа политическа сила и първи мандат за съставяне на правителство“

„В политиката няма вакуум. Ако не можем да наложим силно реформаторско управление, властта отива другаде“

Тъкмо те са инициатори за създаване на новата коалиция, до която се стигна от третия опит. Уверени в себе си, на гребена на политическата вълна – от ПП последователно отказваха на ДБ общо участие – и при учредяването си през 2021-ва, след което спечелиха изборите, съставиха правителство и бяха принудени да подадат оставка, и преди вота миналата година, на който загубиха от ГЕРБ, а опитите за съставяне на правителство в рамките на 48-ия парламент се провалиха и той остана в историята. Още преди края му обаче стана ясно, че този път, поучени от досегашните си несполуки, двете формации ще се явят заедно. 

„Всички трябва да се обединим. Ние с ДБ правим едно ядро, което се надяваме да бъде не само снежна топка, а лавина. Задно можем да променим България“, заяви Кирил Петков. 

Новото обединение, събрало две коалиции,  лавинообразно набъбна с още над 50 подкрепящи го граждански, неправителствени и регионални организации и малко партии, на които ЦИК отказа регистрация. Първоначално Петков го анонсира като "Обединение на здравите сили". После – заради асоциации със соцминалото, набързо бе променено на "обединението на добрите сили".

Петков е убеден в уникалността на това формирование:  

"Това никога не се е случвало в историята на България до този момент"

„Добрите сили“ обявиха за свои основни приоритети контрола над главния прокурор и борбата с корупцията. И още - икономически растеж, по-добро образование и здравеопазване. Поставиха под условие увеличаване на доходите, докато спорят за ориентацията си.

„Обединението е дясно-центристко. Уважаваме исканията на колегите в социалната сфера. Въпросът е в това дефицита да е по-малък от 3%“, заяви Атанас Атанасов.

Определиха за основни опоненти ГЕРБ и ДПС, с допълнителен аргумент присъствието на свързани с тях санкционирани по „Магнитски“ лица.  Но не успяха да преминат гладко през първото предизвикателство – реденето на листите. Особено трудна задача на фона на амбициите за връщане на властта – това винаги разгаря страстите. Хорото на шумните раздели поведе бившия земеделски зам.-министър Иван Христанов: 

„Имаме нужда от политически лидери, които могат да създават обединителни каузи“, заяви Христанов на сбогуване с 48-мото НС ведно с констатацията, че такива лидери няма. Заедно с него партията напусна и вторият плевенски депутат от ПП Иван Манев – и двамата, обидени, че биват изместени в Плевен от бившия спортен министър Радостин Василев – един от отцепниците от ИТН, който си беше пожелал:  

„Да не се изпокарате, защото целта е по-голяма от това нещо“

Приютяването на отпаднали от други партии кадри се превърна в запазена марка за ПП. Василев отстъпи първото място в Габрово - районът-трамплин за експерименти, на ексдепутата от БСП Явор Божанков. На първата публична поява на новата коалиция Божанков обясни смяната на партията-носител така:  

„Извън шегата, истината е, че на тези избори става дума само за едно-ултимативната битка между доброто и злото“

Но най-силно отекна скандалът с експерта по горите Александър Дунчев. Той обвини ръководството на ПП в задкулисие и предателство заради отстъпването водаческото място в София област на Демократична България. Постави ултиматум да бъде върнат на първа позиция, а когато това не се случи, се оплака:  

„Искаха да ме ползват като една зелена значка на промяната-да привлечем страшно много гласове. Ако не променим „Промяната“, тя няма шанс да промени държавата“

Асен Василев коментира обвиненията така:  

„Ясно е, че при събирането на две партии винаги ще има недоволни. Имат право да си изразят недоволството“

Засега драмите в ПП засенчват тези в ДБ. Но ги има. За първото място в 24-ти МИР в София спорят лидерите на ДСБ и „Да, България“ Атанас Атанасов и Христо Иванов. Едно е сигурно всеки от тях, включително и съпредседателите на ПП, ще участват само в една листа. Така Кирил Петков ще води в 23 софийски район, Асен Василев е в Хасково. По-малките коалиционни партньори също имат по една листа, на която да са начело – „Зелено движение“, част от ДБ – в Търговище, Константин Бачийски от „Средна европейска класа“ – в Бургас. В доскоро лидерския 25 МИР коалицията отново праща депутатът Христо Петров– Ицо Хазарта. Кандидат за депутат ще е и Лена Бориславова, най-вероятно в 24-ти МИР, поне ако зависи от Кирил Петков:  

„Калната машина на задкулисието не може да изплаши хора като Лена Бориславова. Тя е символ на точно тази борба“.

Успоредно с реденето на листите, лидерите в коалицията успяха да предизвикат по някой политически скандал или да сложат основа за бъдещ. :Атанас Атанасов се прицели в президента Румен Радев: 

„Дали няма основание да му се потърси импийчмънт?“

Въпреки обтегнатите отношения с президента особено след квалификацията, че са политическа шарлатания, от ПП засега не са казали, че ще подкрепят идеята. 

„Ако темата е повдигната, тя ще бъде обсъдена“, каза Асен Василев, на когото пък му се наложи да се извинява след телевизионно участие:  

„Когато оставяш учители да ходят с чорапогащници с дупки, както имахме 10 години такъв период, нормално е да нямаме нормални учители в училищата

Искам да се извиня на учителите, ако те са се почувствали засегнати“

А Христо Иванов загатна, че ДБ няма да се примири с ролята на подгласник:  

„Ние знаем как да отстояваме нашата идентичност в отбор, който е по-голям от нас. Знаем как да налагаме дневен ред и това се вижда“

Преди старта на кампанията данните на социологическите агенции показват относителен паритет между коалиция ПП- ДБ и основният им опонент ГЕРБ- СДС. Те си разменят водещата позиция с разлика от процент-два в различни проучвания. Твърде недостатъчно за големите амбиции на новото обединение:  

„В следващия парламент да имаме 121 депутата“

И по-далечната цел, която си поставят. 

„Ще бием ГЕРБ на 2 април. След това ще ги бием и на местните избори“, убеден е  Асен Василев

За всеки случай, има и план Б. 

„Ако ГЕРБ е първа политическа сила, сигурно е, че отиваме на избори през есента“, заяви Атанас Атанасов.

По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени