Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шефът на канадския футбол подаде оставка

Бонтис (вляво) по време на представянето на градовете домакини на Мондиал 2026 в Ню Йорк.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Канадската футболна асоциация (КСА) Ник Бонтис обяви късно снощи, че подава оставка с незабавен ефект, тъй като не може да намери решение на проблема между федерацията от една страна и мъжкият и женският национални отбори от друга. Основният казус, който за момента няма решение, е свързан със заплащането на играчите от двата национални тима, но има и други проблеми.

Бонтис, който беше избран на поста през ноември 2020 година с мандат за четири години, обяви как програмите и за двата национални тима – макар и с намалени бюджети, имат потенциала да бъдат свързани с "исторически колективен договор". Женският национален отбор ескалира проблема съвсем скоро, след като започна ефективен протест заради липсата на равно заплащане и излязоха с лилави фланелки с надпис "Достатъчно! Ние сме до тук!" преди първия мач от турнира SheBelievesCup.

"Въпреки че бях един от най-големите привърженици на изравняването на конкурентната среда за представяне на нашия женски национален отбор, за съжаление няма да ръководя тази организация, когато това се случи един ден, заяви Бонтис в специално изявление. Признавам, че моментът изисква промяна. Последното споразумение на женския национален отбор с федерацията изтече през 2021-а година. В същото време играчите от мъжкия национален отбор си сформираха своя асоциация през август миналата година, което беше наложително заради предстоящото участие на "Кленовите листа" на световното първенство в Катар. Мъжкият национален тим чрез своята си асоциация преговаряше за финансовите възнаграждения сама с федерацията.

Мъжкият национален отбор, макар и със свое споразумение, подкрепи колежките си жени и дори еднократно им даде от своите пари. Но и футболистите искат дългосрочно решение на проблема, което за момента не се намира.

След оставката на Бонтис федeрацията временно ще се управлява от генералния секретар Ърл Кокрън, който ще има основни административни функции.

Футболът в Канада в последните години преживява истински бум, но причината за това е само една – прекалено много емигранти от футболни страни се заселват в страната. Нито федерацията, нито правителството имат готовност или възможност да отговорят на финансовите потребности за един по-професионален футбол. И докато за мъжките отбори частни спонсори все пак се намират, то при жените нещата остават сложни.

Канада е съдомакин на Мондиал 2026 заедно със Съединените щати и Мексико.


По публикацията работи: Любомир Тодоров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени