Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На какво ще заложат "Възраждане" и "Български възход" за изборите?

Снимка: БГНЕС

Малко повече от месец остава преди поредните предсрочни парламентарни избори. Основните политически сили, които ще се борят за гласовете на избирателите, очертаха целите, които ще преследват, за да излезем от политическата криза. Новите санкции по закона "Магнитски" със сигурност ще се отразят на резултата от изборите и на този фон "Възраждане" прави "тиха електорална революция", смята Костадин Костадинов. "Български възход" също смята, че ще удвои резултата си. На какво ще заложат двете партии, които отиват самостоятелно на изборите?

"Възраждане" тръгва на избори отново самостоятелно и с амбицията да е първа на парламентарния вот на 2-ри април. Според социологически проучвания, с които партията разполага, към момента е първа политическа сила. Данните на "Медиана", които излязоха преди по-малко от седмица, ги поставя обаче на трето място, изпреварвайки ДПС. Социологията показва както силна консолидация на избирателите им от предишните избори, така и потенциал "Възраждане" да разширяват влиянието си:

"Целта на "Възраждане" е да бъдем първа политическа сила. На всички избори за това сме се борили". Казва председателят на партията Костадин Костадинов. Заместникът му – Цончо Ганев смята, че "Възраждане" може да има мнозинство в парламента, за да може да управлява самостоятелно.

Костадинов ще води 2 листи на тези избори – във Варна и в 25-и МИР София. А кампанията на "Възраждане" е под надслов "Избери свободата".

Партията няма да влиза в управленска коалиция, защото досега такива обединения са били безпринципни.

Ако все пак политиките на "Възраждане" бъдат подкрепени от други формации, коалиция е възможна, смята Цончо Ганев, който оглавява листите на партията в Бургас и Благоевград, но при конкретни условия - невлизане в еврозоната, спиране на изпращането на оръжие за Украйна и премахване на американските бази в България.

Подписите в подкрепа на референдума за запазване на българския лев, събрани от Инициативния комитет на "Възраждане", вече са над 300 хиляди.

На двойно по-голям резултат разчита и "Български възход". Партията на Стефан Янев се регистрира самостоятелно за изборите на 2-ри април, въпреки че водеше разговори с всички потенциални партньори. Лидерът на формацията не поставя червени линии и смята, че обединението между партиите, в търсене на работещи решения, е пътят за излизане от политическата криза. Стефан Янев иска в държавата да има ред, а народните представители да работят в интерес на хората и да водят диалог:

"Намерението ни е диалог, диалог, диалог. На гражданите им е необходима увереност, че политическата класа е готова да води този диалог в интерес на хората".

Като почти всички други лидери и Стефан Янев ще води две листи за изборите – в 23-ти МИР в София и в Пловдив. Засега социологическите проучвания сочат, че Български възход ще си осигури място в 49-тия парламент, минавайки с малко 4%-овата бариера. Основна задача за формацията остава нормализирането на цените на хранителните стоки и инфлацията. Въпросът е да има редовно правителство.

ВМРО прекрати разговорите с "Български възход" за явяване с общи листи заради липсата на ясни тези и политики по ключови теми от тяхна страна, което прави бъдещо сътрудничество невъзможно. По време на проведените срещи между представители на двете формации не се е стигнало до конкретни идеи относно предизборна платформа и приоритети. От ВМРО изтъкнаха като причина и колебливите позиции на партията на Стефан Янев по отношение на борбата със спекулата и инфлацията, националната сигурност, постигането на нулева миграция и искания импийчмънт на президента.

Междувременно от ВМРО обявиха и че няма да регистрират листи и ще участват в изборите за Народно събрание с активна кампания "Не подкрепям никого". Според патриотичната формация външни и вътрешнополитически фактори пречат на това обикновените български граждани да бъдат представлявани в парламента.

Репортаж на Добрина Карамболова можете да чуете от звуковия файл.
По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени