Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В 17.00 ч. изтече крайният срок за регистриране на кандидат-депутатските листи за вота на 2 април

Илюстрация: Георги Цветков

Днес в 17.00 часа изтече крайният срок, в който регистрираните за участие в парламентарния вот на 2 април политически формации, трябва да внесат в районите избирателни комисии кандидат-депутатските си листи. Какви са изненадите, поднесени ни в последния възможен  ден.

В някои от формациите реденето на листите продължи до последния момент, затова те избраха да се регистрират часове преди крайния срок.

Днес коалиция "Продължаваме промяната – Демократична България" поднесе изненада, обявявайки за водач на листата в Кърджали един от съпредседателите Атанас Атанасов. Пред Нова телевизия той коментира: 

"Снощи в последния момента председателският съвет ме изпрати там и аз отивам с удоволствие в Кърджали. Трябва да водим и там битката, защото това е един от феодалните бастиони на корупцията в България".

Присъствието на Атанасов в бъдещия парламент е подсигурено с включването му в листата в 23-ти многомандатен избирателен район в София, където ще е втори след Кирил Петков. В 24 МИР в столицата водач ще е съпредседателят на ДБ Христо Иванов, а на втора позиция след него е бившата началничка на кабинета на премиера Петков Лена Бориславова, която днес обяви с публикация във Фейсбук, че е подала съдебен иск за клетвата и уронване на доброто й име срещу сценаристите на Слави Трифонов – автори на посветена на нея песен.

Бившият вицепремиер Асен Василев е начело на листата в Хасково. В размирната София област разбунтувалият се срещу отнетото му водачество Александър Дунчев остава извън листите, първи е д-р Александър Симидчиев.  Кандидати за депутати няма да са още бившият министър на околната среда и водите Борислав Сандов и един от отцепниците от ИТН Георги Георгиев. 

В последния възможен ден листите си регистрира и коалиция "Левицата". Татяна Дончева, водач на листата в 24 МИР, представи целите и водачите в столицата: 

"Левицата да възстанови своите отдавна забравени шампионски позиции. Софийските листи ги водят три "гранд дами" на българската политика - в мое лице, в лицето на Мая Манолова и на Цветеслава Гълъбова".

Санкционираният по "Магнитски" Делян Пеевски отново е кандидат за депутат. Той води листите на ДПС в Благоевград и в Пазарджик. Две листи ще води и председателят на партията Мустафа Карадайъ – в Кърджали и Шумен.

За доверието на избирателите на вота на 2 април ще се борят 15 партии и 7 коалиции.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна