Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Късометражният филм "С бетон на море" апелира за опазването на природата в странджанския край

Снимка: Радио София

В предаването "Радиокафе" гостува част от египа на късометражния филм "С бетон на море" - режисьорът Виктория Павлова и Йоана Чомпалова от сдружение "Спаси Странджа". Жанрът на филма е игрален. По думите на Йоана Чомпалова, екипът се събира преди 1 година.

"Филмът цели да подготви публиката за диалог, който искаме да започнем с местните жители в Синеморец и района, както и с всеки заинтересован от проблемите със застрояването и опазването на околната среда по Черноморието", уточни тя.

Чомпалова допълни, че заедно със свои партньори и експерти са в начален етап по няколко проучвания, свързани с градоустройствените, екологичните и социалните проблеми на района. Ценно за екипа е и мнението на местните жители, тези които имат бизнес там или редовно посещават района като туристи, отбеляза още Йоана Чомпалова.

Конфликтът във филма е между сън и реалност, които се преплитат в кошмарите на главната героиня Катрин, която е на море, разхождайки се сред прекрасна природа, но  в съня си се озовава на грозни, презастроени места, които се оказват реалност. Същностната идея на филма подчертава необходимостта от действия, за да се запазят магията и очарованието на малките места, в които всички ние търсим спокойствие, когато искаме да избягаме от големия град, разкри режисьорът Виктория Павлова. Така  сплотеният екип от съмишленици, познати и приятели се събира и разпределя своите задачи.

"Сработихме се изненадващо добре. Тази връзка прерасна в приятелство и в последващи проекти, в които и в момента работим. Филмът ще има своята премиера през месец април в Дома на киното, разкри още режисьорът. Локациите, на които е заснет, са основно в Синеморец, плажът "Липите", плажът на Велека, девствената природа в околността, изгревът на нос "Ахтото".

Имало ли е взаимодействие между екипа на филма и държавните институции, и какви са причините, предизвикали реакцията на еколози, природозащитници и на местните жители в странджанския край, чуйте в звуковия файл.

По публикацията работиха: Спаска Давранова, Полина Начева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна