Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна е решена да се сражава в Бахмут

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Украинската армия е постигнала "консенсус" да "продължи да защитава" Бахмут, заяви съветник на украинското президентство, въпреки риска от обкръжаване, предаде АФП.

"Сред военните има консенсус относно необходимостта да се продължи защитата на града и да се изтощават вражеските сили, като успоредно с това се изграждат нови отбранителни линии в случай, че ситуацията се промени", заяви Михайло Подоляк, отричайки каквото и да е изтегляне на украинските войски от Бахмут.

Според него "защитата на Бахмут е постигнала целите си", като е изтощила руските сили, давайки на украинската армия време да обучи "десетки хиляди войници за подготовка на контранастъпление".

"Дори ако военното ръководство реши в даден момент да се оттегли на по-изгодни позиции, отбраната на Бахмут ще бъде голям стратегически успех", каза Подоляк.

Той заяви, че все още не е взето решение за евентуално украинско изтегляне.

Украинското командване дори обяви намерението си да "подсили" позициите си в Бахмут, където и двете страни понасят тежки загуби през последните месеци.

През последните седмици руските войски напреднаха на север и на юг от града, прекъсвайки три от четирите украински маршрута за снабдяване и оставяйки като изходен път само този, който води на запад към Часив Яр.

По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна