Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фирма налива $150 млн. в Женската тенис асоциация

Снимка: WTA

Женската тенис асоциация (WTA) обяви, че CVC Capital Partners ще инвестира в дамския тур, след като фирмата за частни капиталови инвестиции вече е имала дялове във Формула 1, ИПЛ крикет и испанската футболна Ла Лига.

Споразумението ще влезе в сила тази година с цел да повиши профила, стойността и наградните фондове в спорта. Женският тур включва над 70 турнира годишно, но пострада финансово от преустановяването на състезанията в Китай и Хонконг, след обвиненията в сексуално посегателство на Шуай Пън срещу бивш китайски ръководител. По-рано тази година WTA поиска лична среща с Пън преди потенциално завръщане на надпреварите в Китай, който се отваря след свалянето на ограниченията заради пандемията от коронавирус.

CVC не оповести сумата на инвестицията си, но според информации в Тура ще бъдат налети 150 млн. долара за 20-процентов дял в WTA, която бе основана от Били Джийн Кинг през 1973 година. 

„Това партньорство със CVC носи опит, мрежа и капитал, който да изведе нашия спорт до следващото ниво, приемайки амбицията на нашите членове основатели, като разширява границите на женския тенис и проправяйки път на новите стандарти за по-справедлив спорт“, каза президентът и изпълнителен директор на WTA Стив Саймън.

Liberty Media купи дяла на CVC от Формула 1 през 2016, но компанията притежава отбор от индийската Висша лига, както и акции в испанската Ла Лига, френската Лига 1 и турнирът по ръгби „Шестте нации“. 


По публикацията работи: Любомир Тодоров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени