Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съд в Перу удължи на 36 месеща ареста на експрезидента Педро Кастильо

Педро Кастильо
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Съд в Перу удължи предварителния арест на бившия президент на страната Педро Кастильо на 36 месеца от досегашните 18. Кастильо беше отстранен от власт и задържан през декември заради незаконен опит да разпусне Конгреса.

Съдебното решение за тригодишно задържане е свързано с повдигнато обвинение за участие в престъпна организация. Педро Кастильо е разследван и по обвинения в бунт и заговор.

"Изрично и категорично отричам да съм лидер или част от престъпна мрежа", каза бившият президент по време на онлайн изслушване.

Кастильо е задържан, откакто беше отстранен на 7 декември след опит да разпусне парламента. Свалянето му предизвика национални протести, в които загинаха десетки, а стотици бяха ранени.

Исканията на протестиращите са освобождаване на Кастильо и оставка на приемника му Дина Болуарте, предсрочни избори и нова конституция.

Смяната на президента се отрази негативно и на отношенията с ръководството на Мексико, чийто президент Андрес Мануел Лопес Обрадор окачестви действията на новата власт в Лима като незаконни.

По публикацията работи: Николай Петров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!