Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

8 млади художнички и 8 картини в подкрепа на жените в риск от насилие

Ученички от художественото училище: Трябва да изкореним сексизма

2
Зара Здравкова, Йоана Славчева и Севделина Спасова

8 млади художнички, ученички в Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“ в София дариха 8 свои картини в подкрепа на жените в риск от насилие.

Дарението е част от благотворителната инициатива на Зонта клуб „Света София“ с идеята да се съберат средства за платформата "План Z. Вдигни очи!". Платформата ще предлага специализирани, анонимни консултации на момичета и жени в риск от насилие.

      8 жени за 8 март Според Зара Здравкова, Йоана Славчева и Севделина Спасова жените в България трябва да имат по-високо самосъзнание за своето място в обществото. Младите художнички участват за първи път в благотворителна инициатива.
Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“
"Участвам с картина от училище  - Натюрморт. Обичам всичко да рисувам с бои. Може би ще се насоча към живописта. А в благотворителната кампания се включих, защото подкрепям Зонта клуб- София и съм против насилието над жени", каза за БНР Зара Здравкова.

"Аз се представих с пейзаж от пленер, с който участвахме в Несебър. Приемам се като феминистка и смятам, че трябва да се борим против всякакъв вид насилие над жени", сподели Йоана Славчева.

"Участвам в инициативата на Зонта клуб - София с Натюрморт с маслени бои. Реших, че този търг е от голямо значение и дори с една картина ако мога да бъда полезна, ще се включа.
Зара Здравкова, Йоана Славчева и Севделина Спасова
Според мен жените трябва да бъдат много по-добре представени във всички области на живота в България и да бъдат защитени във всяко отношение. Като цяло обаче у нас има проблем с това - има социални прегради, които трябва да се превъзмогнат във връзка с правата на жените и мъжете у нас", смята Севделина Спасова.

Според ученичките от Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“ не трябва да бъдем толкова вербално агресивни един към друг. Хората трябва да разбират какво правят и говорят и по отношение на пола. Трябва да изкореним сексизма, макар че това ще стане бавно и трудно, но трябва да се направим, смятат младите художнички, влюбени в рисуването.


Още по темата слушайте в поредната рубрика на БНР - "Младите хора, които ме вдъхновяват".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия