Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МС: Не сме разглеждали даване на нова военна помощ на Украйна

Eвропейският комисар по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон, който бе на работно посещение у нас, и министърът на отбраната Димитър Стоянов (вдясно) - 15 март 2023 г.
Снимка: БГНЕС

На днешното заседание на Министерски съвет не е обсъждан нов договор между България и Украйна за предоставяне на военна помощ и изобщо не е разглеждано предоставянето на такава, съобщиха от правителствената пресслужба.

"В решението си Министерският съвет предлага отново всяка следваща военна помощ за Украйна да бъде гласувана от Народното събрание. Това, което предишният парламент не прие.

Относно посещението на еврокомисаря Тиери Бретон уточняваме, че България има интерес от повишаване на капацитета на своята отбранителна индустрия и приветства подкрепата на Европейския съюз в тази насока. Но страната ни не се ангажира по никакъв начин с предоставяне на въоръжение на Украйна", се казва в съобщението от пресслужбата на кабинета. 

Същевременно от Министерството на отбраната разпространиха изявление на министър Димитър Стоянов, в което се отбелязва, че са манипулативни твърденията, че се готви ново споразумение за предоставяне на въоръжение на Украйна:

"Абсолютно манипулативни са твърденията, че се готви ново споразумение за предоставяне на въоръжение на Украйна. Приетото днес решение на Министерския съвет е същото като това в края на 2022 г. То беше внесено в 48-ото Народно събрание, което не успя да го разгледа. С него се иска всяко предоставяне на оръжие за Украйна да бъде ратифицирано от Народното събрание" - това е заявил министърът на отбраната в Сопот, където заедно с европейския комисар по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон проведе среща с представители на българската оръжейна индустрия. 

И още: "Целта е обществото да има яснота какво се предоставя от Българската армия на Украйна, ако въобще се предоставя в бъдеще, и това да преминава през ратификация на Народното събрание", заявява министърът на отбраната.

Той коментира и решението на Министерския съвет, прието днес, за промяна на Наредбата за условията и реда за създаване на ведомствени военновременни запаси на Министерството на отбраната. Министър Димитър Стоянов посочва, че измененията в Наредбата кореспондират с т. 7 от решението на Народното събрание от декември 2022 г. за обновяване на боеприпасите на Българската армия с изтичащ ресурс:

 "Ако ние не обновим сега боеприпасите си чрез замяна, т. е. ако не ги предоставим на военнопромишления комплекс, след това ще трябва да закупим нови боеприпаси, а за тези с изтекъл ресурс ще трябва да платим допълнително за утилизация и унищожаване. Това е една възможност да направим такъв обмен на боеприпаси, която ни даде Народното събрание, използвайки Закона за публичните предприятия".

В отговор на въпрос министър Стоянов казва, че запасите от определени боеприпаси на държавите членки на ЕС и НАТО са на изчерпване и това налага производството на по-голямо количество боеприпаси. По думите му българската военна индустрия ще може да се възползва от финансирането за това производство, което ще бъде договорено на ниво ЕС:

 "Средствата на ЕС ще позволят обновяване на базата за производство на военно-промишления комплекс, който, както и други сфери от нашата икономика, е необходимо да бъде модернизиран".... "Това е възможност да имаме по-модерен военнопромишлен комплекс, произвеждащ боеприпаси". В бъдеще Българската армия също ще се възползва да придобие модерно оборудване, което използва 155 мм снаряди, казва министърът на отбраната, цитиран от пресцентъра на МО.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна