Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекорден иск срещу минни компании за рухването на язовирна стена в Бразилия през 2015

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Искът за обезщетение, предявен срещу световната минна компания BHP във връзка със смъртоносното срутване на бразилска язовирна стена през 2015 г., е нараснал до приблизително 36 млрд. паунда (44 млрд. долара), съобщи правната фирма, която води колективния иск в Обединеното кралство, цитирана от АФП.

Сумата ще бъде най-големият иск в света във връзка с екологично бедствие, като ще надхвърли общата сума, платена от VW за Дизелгейт и BP за Deepwater Horizon.

Трагедията от 2015 г. се разигра след скъсването на хвостохранилище за желязна руда в региона Минас Жерайс, собственост на съвместното предприятие Samarco между BHP и бразилската компания за добив на желязна руда Vale.

Тя доведе до смъртта на 19 души, наводнението на 39 града и замърсяването на стотици километри от реката в една от най-тежките екологични катастрофи, които Бразилия някога е виждала.

След няколко години на предварителни съдебни заседания процесът във Върховния съд в Лондон трябва да започне през април 2024 г.

Първоначално се очакваше към иска да се присъединят до 400 000 ищци.

Но според юридическата кантора Pogust Goodhead този брой е нараснал до над 700 000.

"В резултат на безпрецедентното нарастване на броя на участниците в колективния иск, което го превръща в най-големия в света…, Pogust Goodhead вече е изготвила подробни изчисления, според които потенциалната сума за обезщетение възлиза на 36 милиарда паунда, включително лихвите", заявиха от кантората.

Сметката "е в рязък контраст с 2,8-те милиарда паунда, които BHP е отделила за покриване на отговорността си за бедствието", добави тя.

Главният изпълнителен директор на адвокатската кантора Том Гудхед заяви, че е "неразбираемо", че BHP не е предупредила инвеститорите за истинския размер на потенциалните задължения, пред които е изправена компанията.

"В резултат на продължаващите опити да осуетят правосъдието, те (BHP) сега са натоварили себе си и своите инвеститори с финансови задължения, които са многократно по-високи, отколкото би трябвало да бъдат, и са удължили агонията на жертвите", добави той.

BHP отговори, че "ще продължи да се защитава срещу груповия иск в Обединеното кралство и отрича исковете в тяхната цялост".

"Становището на BHP остава, че този иск е ненужен, тъй като дублира въпроси, които вече са обхванати от съществуващата и продължаваща работа на фондация "Ренова"... и други съдебни производства в Бразилия", се казва в изявлението на BHP пред AФП.

"Добавянето на нови ищци не променя целта на изслушването, насрочено за април 2024 г., на което ще бъдат разгледани някои въпроси, свързани с отговорността."

Тя добави: "Искът на Обединеното кралство е на предварителен етап, като все още не са предоставени пълни подробности за иска и не е определено обезщетението за повечето от претенциите.

"Във финансовите ни отчети по подходящ начин е оповестен условен пасив във връзка с иска на Обединеното кралство."
По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна