Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Изобретенията са ключови за икономиката на бъдещето

Проф. Владя Борисова, председател на Патентното ведомство на България

Всяка година в България се издават около 200 патента, като най-често става дума за машини и съоръжения. Голям интерес към патентоване има и в софтуерната индустрия. Здравната криза, която провокира бум на дигиталната трансформация в бизнес отношенията, се е оказала допълнителен катализатор за заявителска активност в областта на изкуствения интелект, каза проф. Владя Борисова, председател на Патентното ведомство на България.

Проф. Борисова припомни, че през 2023 г. Патентното ведомство предлага безвъзмездна помощ за малките и средните предприятия (МСП) за закрила на интелектуална собственост. Ваучерите ще покриват до 90 на сто от разходите, като максималната сума достига 1 500 евро. До края на март МСП могат да се включат и в конкурса на WIPO и да покажат значимостта на своята работа на световна сцена. Освен това на 1 юни тази година се очаква да стартира единният патент на ЕС. С единния патент предприятията, работещи на територията на Съюза ще могат да се възползват от по-широка и по-ефективна патентна защита на по-ниски цени, каза Борисова.

Във видео бизнес подкаста "Какво могат парите?" по DIR.BG със Стефан Кунчев, проф. Владя Борисова обясни на какви условия трябва да отговарят кандидатите за безвъзмездна помощ за закрила на интелектуална собственост и как ще се отрази на бизнеса единният патент на ЕС.


БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени