Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вучич: Нормализация на отношенията с Прищина не означава признаване на Косово

Президеннът на Сърбия Александър Вучич (вляво) и върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел - Брюксел, 27 февруари 2023
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че Сърбия и Косово са представили пред Европейския съюз своите условия за нормализация на отношенията, но Брюксел все още не е представил предложение за конкретни стъпки за осъществяването на тази нормализация, съобщи сръбската национална телевизия РТС.

В събота предстоят преговори в Охрид на Вучич и косовския премиер Албин Курти с посредничеството на първия дипломат на Европейския съюз Жозеп Борел.

"Все още не сме получили чернова на това, което Европейският съюз иска. Работих с тях три дни по този въпрос. Ние представихме своето, албанците – тяхното предложение. Нищо не сме получили от Брюксел до този момент и този документ все още не съществува", подчерта Вучич в обръщение към сръбския народ.

И посочи, че нормализация, според него, не означава всъщност признаване на независимостта на Косово де факто и де юре. "Нормализацията, която смятам за необходима, е да имаме по-добри отношения с косовските албанци, отколкото имаме в момента, и да се опитаме да живеем доколкото е възможно заедно", заяви Вучич.

По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна