Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикатите в Кипър готвят стачки, ако правителството не оттегли стратегия за наемане на чужденци

Снимка: Pixabay

Синдикатите в Кипър заплашват с протести и стачки в близките дни, ако правителството не оттегли стратегията за наемане на работа на граждани на трети страни, приета от предишния кабинет през февруари, малко преди края на мандата му. Конфликтната тема беше обсъдена на срещи на профсъюзите с министъра на труда Янис Панайоту.  

Министерството на труда да спре да одобрява заявленията от десетки работодатели за наемане на чужденци съгласно новите разпоредби, в противен случай работещите ще пристъпят към „динамични мобилизации“, предупреди в декларация най-големият синдикат ПЕО.  

С новата стратегия се разширяват икономическите сектори и професии, в които се разрешава заетост на граждани на трети страни, тъй като за тях няма достатъчно кипърски или европейски кандидати.  

Увеличава се и делът на чуждестранните работници, които фирмите могат да наемат – до 50% от техния персонал при 30% сега.  

За тези спешни промени настояваха бизнес организациите, особено в хотелиерския сектор, който изпитва остра нужда от кадри за започващия само след две седмици активен туристически сезон.  

Според синдикатите се създават сериозни рискове за пазара на труда, а увеличаването на вноса на работници от трети страни засилва използването им като евтина работна ръка.  

До края на месеца се очаква обща среща на социалните партньори по спорните трудови въпроси.  


По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!