Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кулеба: Изборът, който всяка държава е направила след руското нахлуване, ще бъде взет предвид за бъдещите отношения с Украйна

Дмитро Кулеба
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На държавите, които не се отнесоха добре с Украйна, ще бъде потърсена сметка след края на войната, предупреди украинският външен министър Дмитро Кулеба в интервю за Би Би Си. 

В интервюто за медията Дмитро Кулеба каза, че „изборът, който всяка една държава е направила след руското нахлуване, ще бъде взет предвид в изграждането на бъдещи отношения“. 

Той също предупреди, че забавянето на изпращане на оръжия от Запада ще струва живота на много украинци. Въпреки че Украйна получи военна и икономическа подкрепа от западните сили след нахлуването на Русия, много страни в Африка, Азия и Южна Америка не реагираха. 

Някои хранят исторически симпатии към Русия, други са загрижени за икономическата цена на войната, а трети смятат, че Западът ненужно удължава сраженията, поснява Би Би Си. В интервюто обаче Дмитро Кулеба дава ясно да се разбере, че страните, които не успяха да подкрепят Украйна сега, „тези, които се държаха зле с Украйна в хода на войната, ще платят цена в бъдеще“, както се изрази. 

„Ако някой по света смята, че начинът, по който дадена държава се е отнасяла към Украйна в най-мрачния момент от нейната история, няма да бъде взет предвид при изграждането на бъдещи отношения, той просто не знае как работи дипломацията“, посочи Кулеба. 

Украйна може да зависи от западната помощ и военна подкрепа в средносрочен и дългосрочен план и затова дипломатическото ѝ неодобрение може да не тревожи някои страни, но в мирно време огромният износ на зърно на Украйна ѝ дава значителни икономически лостове, особено в някои части на развиващия се свят, коментира Би Би Си. В обширното интервю за медията Кулеба говори още за това как смята, че ще приключи войната, за ролята на Китай и изрази разочарованието си от това, че папа Франциск още не е посетил Украйна.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени