Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разградската филхармония ще получи самостоятелно финансиране

Снимка: БГНЕС

С постановление на Министерския съвет Разградската филхармония ще получи самостоятелно финансиране, съобщи министърът на културата Найден Тодоров в отговор на отвореното писмо на музикантите от оркестъра, изпратено му миналата седмица. 

Официално оркестърът и театралната трупа ще останат в обща административна структура, но Филхармонията ще има самостоятелен стандарт за финансиране. Такова решение е намерил министърът на културата Найден Тодоров на проблемите, които от лятото на миналата година застрашават съществуването на Разградската филхармония. 
В отворено писмо музикантите описаха ситуацията, поискаха помощ от страна на министерството и вече я получават: 
"Това е един от най-старите оркестри в България, това е оркестър-памет на България и не можем да позволим той да загине. В Устройствения правилник на Разградския театър стои филхармонията "Димитър Ненов". Специално отворих да прочета концепцията на директорката. И там стои филхармонията "Димитър Ненов", тоест тя не може да предприема действия, които са срещу този оркестър".
Според министър Тодоров при негативно развитие на събитията за оркестъра, ще се помисли за смяна на ръководството на Театрално-музикалния център в Разград.

По публикацията работи: Венцислав Василев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна