Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Словакия дарява 13 МиГ-29 на Украйна

Словакия стана втората членка на НАТО след Полша, обявила, че изпраща изтребители на Украйна
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Словакия ще дари 13 изтребители МиГ-29 на Украйна, съобщи в петък премиерът на страната Едуард Хегер, предаде АФП. Това е втората членка на НАТО, обявила такава доставка, посочва агенцията.

"Ще предадем 13 от нашите МиГ-29 на Украйна", заяви премиерът Хегер пред журналисти. Той добави, че Братислава ще достави на Киев и зенитен комплекс "Куб".

"Нашите действия са изцяло координирани с Полша и Украйна", добави Хегер.

Премиерът посочи още, че Словакия ще получи компенсация за дарението от Европейския механизъм за подкрепа на мира.

"Освен това има двустранно предложение от САЩ по отношение на специфична военна система, която да бъде дарена на Словакия, чиято стойност за Словашката република ще бъде приблизително $700 милиона", каза министърът на отбраната Ярослав Над, без да даде повече детайли. "Говорим за общо 900 милиона (евро)", добави той.

Преди това Полша съобщи, че ще предостави на Украйна десетина МиГ-29, като четири изтребителя - още през следващите дни.

Западната преса прогнозира, че това ще увеличи натиска върху останалите съюзници да направят доставки на бойни самолети. Засега от Белия дом коментираха, че позицията на Съединените щати остава непроменена.

От Кремъл заявиха по повод съобщенията на Полша и Словакия за изпращане на бойни самолети на Украйна, че тези изтребители ще бъдат унищожени.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков подчерта, че западните доставки на оръжия за Киев няма да променят военните цели на Русия. 

"Доставката на тази военна техника, както многократно сме казвали, няма да промени резултата от специалната военна операция... Разбира се, цялата тази техника ще бъде унищожена", каза пред журналисти говорителят на руския президент.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени