Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МФ предлага авансово внасяне на част от еднократната вноска за свръхпечалбите

Снимка: Георги Нейков, БНР

Авансово внасяне на част от еднократната солидарна вноска за свръхпечалбите е предвидено в предложените от Министерството на финансите промени в данъчните закони. По-рано през седмицата бе анонсирано, че такава вноска ще бъде изисквана с цел укрепване на бюджетните позиции.

От 1 юли отпадат и част от намалените ДДС ставки и се предлага двойно намаляване на разрешената сума за плащане в брой – от 10 000 на 5 000 лева. Търговията с криптовалути вече също ще присъства конкретно в Закона за доходите на физическите лица, става ясно от предложените промени. Те бяха публикувани за обществено обсъждане късно снощи.

33-процентата солидарната вноска на свръхпечалбите е временна мярка, подчертават от Министерството на финансите и предлагат тя да е валидна за втората половина на годината. За да има регулярност на постъпленията в хазната, както и при другите закони, ще има авансови вноски.

Намалена ставка за ДДС запазват бебешките храни, книжните изделия и настаняването в хотелите, но от списъка отпадат ресторантьорските и кетъринг услуги, както и услугите в спортните центрове. Според финансовото министерство "въвеждането на намалени ставки не води до по-ниски цени на продаваните стоки и услуги".

В Закона за доходите на физическите лица се предлага промяна в текстовете за облагане на доходите от финансовите активи, като се предлага да се въведат 10% нормативно признати разходи. Сред изброените активи вече изрично се посочват и виртуални валути (криптовалути). Също така се разширява обхватът на акцизните плащания, като към тютюневите изделия се въвежда ставка за определен вид никотинови течности, както и стъпка към покачването на акцизите върху тях.

В мотивите за промени в законите, които този път се правят през Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, е посочено, че въведените мерки за подкрепа на бизнеса през различните кризи от последните години са били навременни и са дали резултат, но това са временни мерки.

В същото време финансовото министерство възнамерява да предложи годишен бюджет с дефицит от три процента.

По публикацията работи: Николай Петров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.

Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!