Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът Донев: Финансите са стабилни, няма опасност за доходите и пенсиите

Гълъб Донев - служебен премиер
Снимка: БГНЕС, архив

Състоянието на финансите на държавата е стабилно. Няма опасност за доходите и пенсиите. Това каза в интервю за Нова телевизия служебният премиер Гълъб Донев.

"Няма опасност за валутния борд, няма опасност за валутния курс лев-евро, няма опасност и да изпаднем в дългова криза, защото служебното правителство прави всичко възможно, повишаваме събираемостта. Винаги когато се подготвя един такъв доклад, който предшества съставянето на проекта за държавен бюджет, се описват различни сценарии - ако не се предприемат определени мерки, какво би последвало. Така че това е един нормален доклад и нищо притеснително няма в него", каза премиерът по повод доклада на Министерството на финансите.

Според Донев "фалит на държавата е по-скоро заглавие, което излезе в медиите. В доклада никъде не се споменава такова нещо".

С мерките, предложени от правителството, в бюджета ще влязат средства, с които да се покрие свръхдефицитът, прогнозира Донев:

"С всички мерки, които сме предложили около 6 млрд. ще влязат в бюджета така, че да покрият този свръхдефицит, който пак казвам, се получи от погрешните политики, които приеха политиците, партиите от 47-ото, включително и  48-ото Народно събрание".

Относно предвиждания данък свръхпечалба, служебният премиер подчерта, че малкият, средният бизнес и семейните компании няма да бъдат засегнати.

Относно призивите за оставка на финансовия министър Росица Велкова, Донев беше категоричен, че това не е въпрос, който стои на дневен ред.


По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени