Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

VІI- ми отчетно-изборен конгрес на Българския фармацевтичен съюз

Димитър Маринов e новият председател на Българския фармацевтичен съюз

| обновено на 18.03.23 в 18:33
3
Магистър - фармацевт Димитър Маринов - председател на Българския фармацевтичен съюз
Снимка: Iva Tepeshanova

С 209 гласа „за“ магистър-фармацевт Димитър Маринов бе избран за председател на Българския фармацевтичен съюз.

Досегашният главен секретар на съюза изтъкна в предизборната си реч „Ние сме силни, когато сме в общност“. Той спечели в балотаж срещу магистър-фармацевт Венелин Сапунаров , който получи  130 гласа.

Конгресът продължава с избор на членове на управителния съвет на БФС, главен секретар и председатели на комисии в мандат 2023 – 2026 г.

360 регистрирани делегати и представители на РФК се включиха вчера и днес в  VII -ми отчетно-изборен конгрес на Българския фармацевтичен съюз.

Най-многобройни са редовно избраните делегати от РФК София – столична – 145, следвани от РФК Пловдив – 60, Варна 36, а най-малък брой – само 3 са представителите на Разград, където в колегията членуват 51 магистър-фармацевти. В състава на конгреса по месторабота  - 82 % от магистър-фармацевтите работят в аптеки, а над 65 годишна възраст делегати са само 6.4 на сто.

В дневния ред на първия ден от конгреса беше приемането на отчета на ръководството на съюза.

В мандата 2020 – 2023 за председател беше избрана проф. Асена Сербезова, която в края на 2021 година стана министър на здравеопазването и предаде ръководството на БФС на магистър-фармацевт Велина Григорова. Екипът на проф. Сербезова, без смени, продължи да ръководи фармацевтичния съюз.  Отчетът за работата на БФС се представи от проф. Сербезова, маг.-фармацевт Велина Григорова и главния секретар на съюза маг.-фармацевт Димитър Маринов.

VII отчетно-изборен конгрес на Българския фармацевтичен съюз

Конгресът задължи новоизбраното ръководство да участва в подготовката на 90-та годишнина  на проф. Рахамин Шекерджийски през февруари 2024 г.  Проф. Шекерджийски е с изключителни заслуги към Българския фармацевтичен съюз и развитието на фармацията.

Той е автор на редица методи и технологии при изготвянето на лекарствени форми.

Известен е като „бащата на беналгина“, негови изобретения са използвани в Космоса за изследване на вкусовите анализатори в екстремални условия.

Проф. Рахамин Шекерджийски е част от екипа български специалисти в областта на фармакологията и имунологията, които създадоха "Вирус сейф", определяно като пробив в профилактиката и подпомагането на лечението на Covid- -19 и патентовано в началото на 2021 г.

Магистър-фармацевти Анжела Мизова, Димитър Маринов, Велина Григорова и проф. Асена Сербезова (от ляво на дясно)

В БФС членуват 6906 магистър-фармацевти. По силата на Закона за съсловната организация на магистър-фармацевтите (ЗСОМФ), съюзът поддържа национален регистър на магистър-фармацевтите в България в общо 28 регионални фармацевтични колегии.

Предстоят избори за нов управителен съвет, председател на БФС и членове на комисии за мандата 2023-2026 г.

За шестнайсет години (2007 – 2023) съсловната организация е провела  6 редовни и 1 извънреден конгрес. До момента председатели на БФС са били четирима магистър-фармацевти:

·  магистър-фармацевт Мирослав Ненчев с два мандата 2007 – 2013 г.

·  проф. Илко Гетов, два мандата 2013 – 2020 г.

·  проф. Асена Сербезова избрана за мандат 2020-2023. През 2021 Сербезова е първият фармацевт – министър на здравеопазването. Мандатът й като председател на БФС е довършен от и магистър-фармацевт Велина Григорова 2021-2023.


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия