Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милиони мъртви риби изпълниха водите на река в Австралия

Снимка: Би Би Си

Милиони мъртви риби изпълниха водите на река в Австралия в поредна демонстрация на преките ефекти от глобалното затопляне.

Като "сюрреалистична" описа гледката пред Би Би Си жител на Мениндий, градче в щата Нов Южен Уелс, през което преминава въпросната река. Там очакват количеството мъртва риба, завзело повърхността на водата, да се увеличи. Те имат опит с феномена, който за пръв път се случва преди 3 години. 

Подобно измиране на рибата в реката Дарлинг-Баака се дължи на продължителните жеги,  съобщиха от властите в щата. Подобни топли периоди в района, както на много други места по света, в последните години стават по-дълги и по-усилени.

Това е демонстрация на повишаването на глобалната средна температура с 1 градус по Целзий, спрямо прединдустриалните нива. Учените отдават опасното затопляне на човешката дейност.

Водата от реката, изпълнена с мъртва риба, захранва водопровода на градчето. Поради това при очаквани температури от 41 градуса днес, жителите му няма да могат да ползват течаща вода.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!