Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентски избори в Черна гора

Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Черна гора днес ще се проведат президентски избори, които се приемат като изпитание за дългогодишното управление на действащия президент Мило Джуканович. Той се кандидатира за трети мандат, който в случай на победа ще бъде и втори последователен петгодишен мандат.

Вотът се приема за важен, тъй като победа на просръбски или проруски кандидат може да засили подкрепата за подобно настроени партии на извънредните парламентарни избори през юни. Освен това такъв сценарий може да подобри позицията на Русия в региона, пише Ройтерс.

След нахлуването в Украйна миналата година Черна гора се присъедини към европейските санкции срещу Русия и Кремъл я постави в списъка си с неприятелски държави.

Основните опоненти на Джуканович са Андрия Мандич от Демократичния фронт, който иска по-тесни връзки със Сърбия и Русия, и Яков Милатович, прозападен икономист и заместник-ръководител на движението Европа сега. Анализаторите като цяло смятат, че вторият кръг на президентските избори е неизбежен, с един сигурен кандидат – Мило Джуканович, но не е сигурно кой ще застане срещу него.

Изборите се провеждат в условие на дълбока политическа криза в Черна гора. Миналата година имаше два вота на недоверие при две различни правителства, като след последния вот депутатите и Джуканович не можаха да се споразумеят за името на следващия мандатоносител. А по-рано тази седмица изтече законовият срок за съставяне на поредното ново правителство и Джуканович реши да разпусне парламента и обяви 11 юни за датата за предсрочните парламентарни избори.

Създалата се ситуация на политическа криза спъна Черна гора в напредъка ѝ по пътя към членството в ЕС.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

По публикацията работи: Георги Николов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна