Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп отново "в окото" на политическата буря в САЩ

Доналд Тръмп
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бившият американски президент Доналд Тръмп заяви в социалната си платформа Truth Social, че очаква да бъде арестуван във вторник по обвинения, че е дал пари на актриса от филми за възрастни преди изборите през 2016-а, за да не говори за тяхна връзка.  

Като посочи, че очаква да бъде арестуван, бившият президент също така призова свои съмишленици да протестират. Адвокат на Тръмп заяви за Си Би Ес, че публикацията на бившия президент е въз основа на изтекла от прокуратурата информации до медиите.  

Председателят на Камарата на представителите – републиканецът Кевин Макарти, обвини разследващите в политическо отмъщение срещу Тръмп. От своя страна неговият предшественик - демократът Нанси Пелоси, посочи, че думите на Тръмп ще доведат до размирици от негови съмишленици. Пелоси добави, че Тръмп "не може да се крие от нарушенията си на закона, неуважението на избирателния процес и подтикване към насилие". 

Разследването, което може да доведе до повдигане на криминални обвинения, е свързано с обвинения за платени 130 хиляди долара на актрисата от филми за възрастни Сторми Даниелс преди изборите през 2016 с цел да я спре от публично разкриване на нейна връзка с Тръмп. Тръмп отрича да е имал връзка с Даниелс.  

Ако на Тръмп бъдат повдигнати обвинения, той ще стане първият бивш американски президент в подобна ситуация и то в момент, в който той е в надпреварата за номинацията на републиканците в изборите за президент догодина. Изходът от разследването няма да попречи на участието му в кампанията, но може да даде повод за нови критики или пък да засили подкрепата за него от тези, които смятат, че е жертва на политическо преследване.  

Според някои информации властите възнамеряват да увеличат охраната около съдебна зала в Манхатън, където се очаква да бъдат повдигнати обвиненията.  

Тръмп е изправен пред няколко криминални разследвания на щатско и федерално ниво. В щата Джорджия има разследване за това дали той и негови съюзници са се опитвали да променят изхода от вота за президент в щата, спечелен от Джо Байдън. На федерално ниво бившият президент е обект на разследване за боравенето му със засекретена информация и ролята му в щурма на Капитолия от 6 януари.  

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени