Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия започна наказателно разследване срещу МНС

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия заяви в понеделник, че е започнала наказателно разследване срещу прокурора на Международния наказателен съд Карим Хан, след като съдът в Хага издаде заповед за арест на президента Владимир Путин, съобщава АФП.

„Руският следствен комитет е образувал наказателно дело срещу прокурора на Международния наказателен съд Карим Ахмад Хан“ и няколко съдии от Международния наказателен съд", заяви следственият комитет и нарече „незаконно“ решението на съдиите да поискат ареста на Путин.

Агенция „Ройтерс“ отбелязва, че това е символично противопоставяне на Международния наказателен съд, чието решение беше определено от Кремъл като юридически невалидно, тъй като Русия не е подписала договора за създаването на Международния съд.

Същевременно главният прокурор, отговорен за заповедта за арест на Путин, заяви, че тя ще продължи да бъде валидна, дори след като войната на Русия срещу Украйна приключи.

"Няма срок на давност за военни престъпления", заяви пред радио Би Би Си главният прокурор Карим Хан. Той добави, че това е бил един от принципите на трибунала за военни престъпления в Нюрнберг след края на Втората световна война.


По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна