Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френското правителство оцеля и при двата вота на недоверие

| обновено на 20.03.23 в 22:00
Френската премиерка Елизабет Борн в Националното събрание по време на обсъжданията по вотовете на недоверие, Париж, 20 март 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Правителството на френския президент Еманюел Макрон оцеля при два вота на недоверие, гласувани в Националното събрание (долната камара на френския парламент), но все още е изправено пред силен натиск заради спорната пенсионна реформа, предаде АФП.

Общо 278 депутати гласуваха в подкрепа на първия вот на недоверие, при необходими 287 гласа за сваляне на правителството - едва девет гласа разлика, което е много по-малко от очакваното. След това парламентът отхвърли с огромно мнозинство предложението за вот на недоверие, внесено от крайнодясното Национално обединение, само с 94 гласа "за".

Процедурата бе обявена, след като в края на миналата седмица правителството заобиколи законодателния орган, за да прокара спорната си пенсионна реформа.

Отхвърлянето на исканията означава, че реформата за увеличаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години вече е приета от законодателния орган. Тя все още трябва да бъде подписана от Макрон и може да се сблъска с правни предизвикателства.

Като днешното гласуване далеч не означава край на най-голямата вътрешна криза през втория мандат на Макрон, който все още не е направил публичен коментар по казуса, отбелязва АФП.

За четвъртък е обявена нова серия от стачки и протести, които се очаква отново да спрат обществения транспорт в няколко района. По време на протестите се стига до сблъсъци, стотици хора бяха арестувани.

В Париж се провежда и стачка на сметосъбирачите, което води до натрупване на грозни и нехигиенични купчини боклук във френската столица. 

Политическото бъдещето на премиерката Елизабет Борн остава под въпрос, след като тя не успя да осигури парламентарно мнозинство за реформата.

По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени