Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСТС разглежда промени на командировъчните за страната и чужбина

Снимка: БГНЕС

Промени в размерите на изплащаните командировъчни за страната и за чужбина ще разгледа на извънредно заседание днес Националният съвет за тристранно сътрудничество. Държавата предлага дневните пари за командировка във страната да се завишат от сегашните 20 лева на минимум 40 лева, предаде репортер на БНР.

От 2008 г. размерът на дневните командировъчни в страната не е променян от определените тогава 20 лв. и вече не отговаря на инфлацията, натрупана оттогава досега. А тя по данни на статистиката е 60,8%.

Затова се предлага дневните командировъчни да бъдат 40 лв. И така да покриват разходите на командированите за храна през деня и да го компенсират за претърпяното неудобство, тъй като не може да се в дома си.

Действащото законодателство определя, че изплатените командировъчни пари до двукратния размер, определен в нормативен акт, са необлагаеми. В тази връзка се допуска възможността размерът на дневните пари да се увеличи до 200 на сто от нормативно определения минимум, или да бъде 120 лв.

С друга промяна се дава възможност заповедта за командироване да се създава като електронен документ и да отпадне задължителното сега заверяване на командировъчното с подпис и печат.

Предприятията сами ще преценяват дали да искат тази заверка.

Съответно завишени ставки се предлагат и за дневните и квартирните при командироването на работници и служители в чужбина. Техните размери пък не са променяни 2004 г.

Завишенията са по групи държави и отговарят на стандарта на живот в съответната страна и нивото на брутния вътрешен продукт. Така, например, за страните членки от ЕС ставките за дневни пари варират от 39 до 56 евро, а за квартирните пари – от 144 до 207 евро за нощувка.

По публикацията работи: Николай Петров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!