Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Насилието през социалните мрежи е най-големият тромоз за учениците

Александрина Георгиева и Светлозар Димитров, ученици от Американския колеж и част от Зонта клуб на младите са гости в "Младите хора, които ме вдъхновяват"

2
Зонта клуб на младите - София
Снимка: FB/Zonta Club of Saint Sofia

"Насилието сред учениците, особено по отношение на външния им вид е най-фрапиращата форма на тормоз, която виждаме днес.

Не всеки е приеман така както изглежда, заради има фалшивите стандарти, които ни се налагат и трябва да се следват. Това става най-вече чрез социалните мрежи", коментираха Александрина Георгиева и Светлозар Димитров, ученици от Американския колеж и част от Зонта клуб на младите - гости в рубриката на БНР - "Младите хора, които ме вдъхновяват".
Светлозар Димитров и Александрина Георгиева

"Участвам в Зонта клуб на младите, защото можем да се научим от големия клуб Зонта София, как да помагаме на по-голям брой хора. Вдъхнови ме това, че имат изключително голям опит в даване на гласност за правата на жените. А аз се включих в клуба, когато виждах изключително много насилие и тормоз около себе си, в социалните мрежи особено, бях в 8 клас тогава, сега съм в 11 клас", разказа за БНР Александрина Георгиева, която е президент на Зонта клуб на младите.

Александрина Георгиева

"Аз още от малък съм вземал пример от семейството си, как трябва да помагаме на хората около нас. Същевременно постоянно виждаме как всеки се старае преди всичко за своите интереси, но според мен, човек независимо в какво състояние се намира, трябва да бъде отворен да помага на останалите. Затова се включих моментално в Зонта клуб на младите", сподели за БНР Светлозар Димитров, който е вицепрезидент в клуба. 

"В наше време не се гледа истинската външност на човека, а се гледат тези фалшиви стандарти в интернет, които ги има, но които не са истински. Има моменти, в които човек е силно подиграван за това как изглежда и това се мултиплицира в социалните профили", сподели още Александрина.

По думите на Светлозар трябва да се обърне внимание върху насилието в училище и в семейството. Това е тема, която е силно пренебрегната и от обществото ни като цяло, и от училището, няма кампании как самите деца могат да сигнализират за насилие.

Учениците от Американския колеж казаха още, че в тяхното училище се набляга на работата на училищния психолог, но това в другите училища това не е така.

Според младите хора техните съученици не приемат ролята на училищния психолог насериозно. Ученикът не се "отваря" към това да му бъде помогнато...
Светлозар Димитров
"Нашето поколение гледа с насмешка на това да те пратят при училищния психолог, защото все едно нещо не ти е наред. А всъщност човек има нужда понякога да сподели, за да намери решение на своите проблеми, защото не във всеки един момент можеш да се справиш сам, категорична е Александра.

По думите на Светолзар има насилие и над мъжете в световен мащаб. Но насилието над жените е преобладаващо.

Нашето общество не приема и различните, това, че може да има различна сексуална ориентация, извън традиционната, казват младежите.

Зонта клуб „Света София“ работи в подкрепа на жените и момичетата в риск от насилие чрез първата онлайн платформа в България "План Z. Вдигни очи!" за анонимни и безплатни консултации на жени и момичета в риск и преживели насилие.
Зонта клуб Света София
"Сега с тази платформа повече хора анонимно ще могат да потърсят помощ и да разкажат какво им се е случило...особено с нашия балкански манталитет...това да е анонимно е много важно. Според мен една жена трябва да е финансово независима, за да може да бъде успешна майка и съпруга, допълни Александра.

"А иначе сме участвали в множество благотворителни инициативи, в помощ на Домове за възрастни хора и Домове за деца без родители, за Съюза на жените - мигрантки, но най-незабравим остава споменът с дарението на специални масички за децата от Клиниката по хематология на УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ". Събрахме пари за тези масички, наши собствени средства, а всички в Клиниката на проф. Добрин Константинов бяха много благодарни...", разказаха още за БНР Александрина Георгиева и Светлозар Димитров, ученици от Американския колеж и част от Зонта клуб на младите.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени