Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предпазлив отскок на петрола от вчерашните 15-месечни ценови дъна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

През днешната търговия петролните фючърси опитват отскок от вчерашните многомесечни дъна, тъй като инвеститорите бавно се връщат към по-рисковите активи след започналото избледняване на доскорошните притеснения относно кризата в банковия сектор.

Инвеститорите също така се подготвят за заседанието на Федералния резерв на САЩ днес и утре, като се очаква американската централна банка да повиши основната си лихва с нови 25 базисни пункта.

Към 17,30 часа българско време фючърсите на петрол Брент поскъпват с над 1% към 74,50 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол WTI - с 1,35% към 68,70 долара за барел, след като по време на вчерашната търговия те паднаха за кратко до най-ниски ценови нива от декември 2021 г., съответно от 70,12 долара за барел и от 64,38 долара за барел.

Междувременно Goldman Sachs понижи 12-месечната си перспектива за цената на петрол Брент от 100 долара на 94 долара за барел, тъй като банковите сътресения и потенциалът за рецесия надвишават скока на петролното търсене от страна на Китай.

Все пак има признаци на силно търсене от страна на най-големия вносител на суров петрол в лицето на Китай, като Международната агенция по енергетика (МАЕ) наскоро заяви, че се очаква азиатска държава да допринесе до ръст от 2 милиона барела на дневното световно търсене на петрол тази година.

Графика на петрол Брнет (в долари за барел)


По публикацията работи: Георги Даскалов
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени