Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Си и Путин разговаряха за икономика, търговия и технологии

| обновено на 21.03.23 в 19:01
Си Цзинпин и Владимир Путин в Кремъл - 21 март 2023 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентите на Русия и Китай Владимир Путин и Си Цзинпин обсъдиха икономическите параметри на сътрудничеството между двете държави по време на втория ден от официалното посещение на китайския държавен глава в Москва, съобщават световните агенции. Си е на тридневно пътуване в Русия до сряда.

Пред китайския си колега Путин заяви, че до 2030 г. Русия ще доставя на Китай поне 98 милиарда куб. м природен газ годишно, плюс 100 милиона тона втечнен газ. Двете страни са договорили всички параметри на тръбопровода "Силата на Сибир 2", посочи още руският лидер:

"Току-що обсъждахме хубав проект  - това е новият газопровод "Силата на Сибир 2" през Монголия. Почти всички параметри на това споразумение са съгласувани".

Руският президент освен това обяви, че Русия е готова да помогне всячески на китайския бизнес за инвестира в страната и да замени западни компании, напуснали страната след началото на войната в Украйна.

От своя страна Си изтъкна, че сътрудничеството между двете държави "постоянно се разширява" и "първите плодове" на това сътрудничество вече могат да се видят. Той допълни, че двете държави ще трябва да работят съвместно, "за да постигнат новите си цели", без да уточнява за какви цели става дума.

Владимир Путин подчерта, че две трети от разплащанията между Русия и Китай се извършват в рубли и юани и добави: "Ние сме за използването на китайските юани в разплащанията между Руската федерация и страните от Азия, Африка и Латинска Америка".

Мирната инициатива на Китай за Украйна може да се използва като основа за урегулиране на украинския конфликт, когато на Запад и в Киев бъдат готови за това - каза още руският президент след днешните си разговори с китайския лидер. Си Цзинпин също коментира темата за Украйна, като каза: "Ние сме за мир. Твърдо стоим на вярната страна на историята".

Междувременно китайското външно министерство публикува изявление, в което се посочва, че по време на снощните разговори на четири очи с руския президент, определени като неформални, Си Цзинпин е подчертал, че в Украйна се чуват "гласове за мир и разум".

"Повечето страни подкрепят намаляването на напрежението, застават зад мирните преговори и са против наливането на масло в огъня", е казал Си на Путин, се посочва в изявлението.  

Според Пекин Си и Путин са провели дълъг диалог по въпроса за Украйна: "Прегледът на историята показва, че конфликтите в крайна сметка трябва да се решават чрез диалог и преговори", е отбелязал Си.

Той е добавил, че Китай се застъпва за политическо уреждане на кризата и отхвърля манталитета на Студената война и едностранните санкции.

"Китай смята, че колкото повече трудности има, толкова по-голяма е необходимостта да се запази пространство за мир. Колкото по-остър е проблемът, толкова по-важно е да не се отказват усилията за диалог", е казал китайският президент на руския си колега.

По думите на Си Пекин "ще продължи да играе конструктивна роля в насърчаването на политическото уреждане на украинския въпрос".

Миналия месец Пекин публикува документ, в който изложи позицията си относно политическото уреждане на войната в Украйна, включващ 12 точки, като зачитане на суверенитета на всички държави, прекратяване на военните действия, възобновяване на мирните преговори и разрешаване на хуманитарната криза в региона.

Планът призоваваше за безопасност на ядрените електроцентрали, улесняване на износа на зърно, както и за прекратяване на едностранните санкции, и подчертаваше, че "диалогът и преговорите са единствените жизнеспособни решения на кризата в Украйна".

Днес в Екатерининската зала на Големия Кремълски дворец се проведоха преговорите в тесен формат между руския президент Владимир Путин и китайския му колега Си Цзинпин с участието на членовете на делегациите на двете страни. 

Те бяха при закрити врата, но преди началото им репортерите отбелязаха, че  руският президент се е обърнал към китайския си колега с думите "скъпи приятелю". Той е отбелязал и че вчера се е състояла срещата му със Си на четири очи, по време на която са били обсъдени "всички текущи въпроси от международен характер и двустранните отношения".

От руска страна в срещата в тесен формат участваха заместник-председателят на Съвета за сигурност Дмитрий Медведев, външният министър Сергей Лавров, съветниците на президента Максим Орешкин и Юрий Ушаков, руският посланик в Китай Игор Моргулов, министърът на отбраната Сергей Шойгу, управителят на централната банка Елвира Набиулина, директорът на Федералната служба за военнотехническо сътрудничество Дмитрий Шугаев и ръководителят на "Роскосмос" Юрий Борисов.

Проведоха се също преговори в разширен формат, подписани бяха документи, а програмата завърши с тържествена вечеря във Фасетираната камара на Кремъл.

Днес китайският президент проведе разговори и с руския премиер:

Заради кортежа на Си днес в Москва бяха затворени основни пътни артерии, което предизвика огромни задръствания, а от Центъра за организация на движението в руската столица посъветваха московчани да ползват градския транспорт, вместо личните си автомобили.
По публикацията работи: Мария Йорданова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна