Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин и Си Цзинпин със съвместно комюнике

Президентите на Китай Си Цзинпин (вляво) и на Русия Владимир Путин - Кремъл, Москва, Русия,21 март 2023
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че Русия приема много от постановките в китайската мирна инициатива за Украйна. Путин каза това след днешните си преговори в Кремъл с китайския лидер Си Цзинпин и добави, че инициативата може да се използва като основа за регулирането на украинския конфликт.

Владимир Путин уточни, че на Запад и в Киев не са готови да приемат китайската инициативаи даде за пример решението на Великобритания да предаде на Украйна не само танкове, но и снаряди с обеднен уран.

В публикуваното след преговорите съвместно комюнике се посочва, че в ядрената война не може да има победители и тя никога не трябва да започва. По време на днешните преговори в Кремъл Путин обяви, че Русия е готова да използва китайски юани при разплащанията с партньорите си от Азия, Африка и Латинска Америка.

Той прогнозира, че до 2030 г. руските газовите доставки в Китай ще достигнат  годишно не по-малко от 98 милиарда кубични метра плюс 100 милиона тона втечнен природен газ. Путин увери, че Русия и Китай са съгласували почти всички параметри на проекта за строителство на газопровода “Силата на Сибир 2” през територията на Монголия.

По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени