Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лондон защити решението си да изпрати на Киев снаряди с обеднен уран

Великобритания ще предостави на Украйна танкове Challenger 2, както и бронебойни снаряди, използващи обеднен уран
Снимка: ЕПА/БГНЕС, архив

Великобритания защити решението си да изпрати на Украйна снаряди с обеднен уран след предупреждението на руския президент Владимир Путин, че Москва ще бъде "принудена да реагира" на подобен акт.

Обединеното кралство потвърди, че ще предостави на Киев бронебойни снаряди, заедно с танковете Challenger 2, като изтъкна, че има твърде нисък риск от радиация.

"Обедненият уран е стандартен компонент и няма нищо общо с ядрените оръжия. Британската армия използва обеднен уран в бронебойните си снаряди от десетилетия", се казва в изявление на Министерството на отбраната.

Експертът по химически оръжия полковник Хамиш де Бретон-Гордън заяви за Би Би Си, че коментарите на Путин са "класическа дезинформация" по отношение на боеприпасите с обеднен уран.

Той уточни, че снарядите с обеднен уран, използвани от танковете Challenger 2, съдържат само микроелементи от обеднен уран.

Снаряди с обеднен уран бяха използвани в Ирак и на Балканите и някои твърдят, че това има връзка с появили се в последствие вродени дефекти, посоча Би Би Си.

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна