Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Световния ден на водата

Снимка: архив

На 22 март отбелязваме Световния ден на водата, който цели да привлече вниманието върху значението на водните ресурси и необходимостта от опазването им.

Световното свръхпотребление и промените в климата са довели до недостиг на вода в ендемични размери по целия свят. Това предупреждават от ООН в доклад преди днешната конференция по въпроса в Ню Йорк, предаде АФП.

Според доклада към днешна дата около 2 милиарда души по света нямат достъп до годна за пиене вода, а над 3 милиарда и половина - до надеждни санитарни услуги. Тези показатели създават „непосредствен риск“ от глобална криза, предупреждават още от ООН.

У нас Българската академия на науките ще отбележи Световния ден на водата и Световния ден на метеорологията - 22 и 23 март с двудневен форум.

Поканени за участие в него са министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова и министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.

Официална тема за тази година на Световния ден на водата е "Ускоряване на промяната", а на Световния ден на метеорологията - "Бъдещето на времето, климата и водата през поколенията".

Ден на отворените врати организират утре от Националния институт по метеорология и хидрология по повод Световния ден на водата - 22-ри март и Световния ден на метеорологията - 23 март.

Така празникът ще бъде отбелязан и във филиалите на Института във Варна, Кюстендил, Плевен и Пловдив, както и в хидрометеорологичните обсерватории в страната.

Тази година Световният ден на водата е посветен на приноса - индивидуален и общностен - за ускоряване на промените, с които да се разреши кризата с водоснабдяването и канализацията.

“Това е въпрос, който засяга всички ни", подчертават учените от НИМХ, както и изтъкват, че всеки може "да допринесе за напредъка, като промените начина", по който използва, консумира и се отнася към "водата в живота си”.

През 2023 г. се навършват и 150 години от създаването на Международната метеорологична организация, чийто приемник е Световната метеорологична организация.

Заради юбилея през цялата година по света различни инициативи се очаква да поставят акцент върху развитието на метеорологията през годините - постиженията от миналото, достигнатият напредък и потенциалът, заложен в бъдещето.

Неслучайно мотото на Световния ден на метеорологията тази година е: "Бъдещето на времето, климата и водата през поколенията”, напомнят от Института.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!