Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Изненадващо ускоряване на годишната инфлация във Великобритания до 10,4% през февруари

Инфлацията на потребителските цени във Великобритания се ускори изненадващо през февруари до 10,4% на годишна база от 10,1% месец по-рано, показват последните данни на британската официална статистика ONS, оповестени в сряда.

Индексът на потребителските цени (CPI) скочи през февруари с 1,1% спрямо януари, когато се понижи с 0,6%, докато осредните очаквания бяха за по-умерено нарастване с 0,6 на сто.

Спрямо година по-рано потребителската инфлация се ускори изненадващо до 10,4% от 10,1% в началото на 2023 г., докато осредните прогнози бяха за поредно нейно забавяне до 9,9 на сто. Това представлява първо ускоряване на инфлацията от четири месеца, след като през миналия октомври достигна връх от 11,1% - най-високо ниво от октомври 1981 г. насам.

Графика на индекса на потребителски цени (CPI) на годишна база


Най-голям принос за растящата инфлация оказаха повишението разходи в ресторантьорския и хотелиерски сектор, където цените скочиха с 12,1% (най-високо ниво от юни 1991 г.) спрямо тяхно повишение с 10,8% през януари. Цените на алкохола, сервиран в ресторанти, кафенета и кръчми, както и храните и безалкохолни напитки скочиха през февруари с цели 18% (най-силен ръст от август 1977 г.) след тяхно повишение с 16,7% месец по-рано, докато цените на облекло и обувни принадлежности се повишиха с 8,1% спрямо 6,2% през януари, докато инфлацията в здравеопазването се ускори до 6,8% от 6,3% месец по-рано.

От друга страна се наблюдава забавяне на растежа на цените при транспорта (до 2,9% от 3,1%), особено на моторните горива, на мебелите (до 8,7% от 9,2%), на жилищните и комуналните услуги (до 26,6% от 26,7%) и за отдих и култура (до 4% от 5% през януари).

Основната инфлация (основния CPI индекс, изключващ цените на енергията, храните, алкохола и тютюневите изделия), която редица икономисти считат за по-добър ориентир за базовите инфлационни тенденции, нарасна през февруари с цели 1,2% спрямо януари, което се понижи с 0,9%. На годишна база основната инфлация във Великобритания се ускори също изненадващо рязко до 6,2% от 5,8% в началото на годината и при осредните очаквания за повишение с 5,7 на сто.

Днешните изненадващо високи данни за инфлацията вероятно ще засилят натиска върху Английската централна банка да повиши отново основните си лихви с 25 базисни пункта на заседанието в четвъртък (23-ти март).


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.