Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Гешев е разговарял в ЕП за ролята на прокуратурата за противодействие на руското влияние в България

6
Снимка: Прокуратура на РБ

Главният прокурор Иван Гешев е разговарял за ролята на прокуратурата за противодействие на руското влияние в България по време на срещите си в Европейския парламент (ЕП) през първия ден от своето посещение в Брюксел, съобщават от неговия офис. До момента Гешев избягва среща с базираните в белгийската столица журналисти.

Според съобщението от прокуратурата Иван Гешев е подчертал пред заместник-председателя на Европейския парламент Райнер Вийланд, че са необходими целенасочени действия за затвърждаване на европейските ценности сред българското общество, като не се допускат прояви на нетолерантност, противоречащи на стратегическия евроатлантически избор на страната.

Пред заместник-председателя на Комисията по правни въпроси Рафаеле Станканели Гешев е заявил, че прокуратурата и занапред ще действа безкомпромисно за възпирането на прокарване на чужди интереси в страната, особено в контекста на руската инвазия в Украйна.

Гешев е представил и позицията на българската прокуратура за необходимостта от актуализиране на нормативната уредба, както и за отстояване на независимостта на съдебната власт.

Гешев е запознал председателя на Комисията по бюджетен контрол Моника Холмайер с актуални казуси от работата на българската прокуратура, при които са установени притеснителни факти и обстоятелства за участието на български и други граждани, целящи прокарване на антидемократични и противоречащи на евроатлантическите приоритети на страната идеи, се казва още в съобщението.

Разговорът е бил в контекста на водени разследвания за търговия с влияние и организирана престъпност, с участието на лица, за които има данни за връзки с руски физически и юридически лица, включително и попаднали под европейски санкции. В тази връзка Иван Гешев и Моника Холмайер са обсъдили необходимостта от активно противодействие на случаите на "пране на пари", както и задълбочаване на работата по предотвратяване на съмнителни трансакции на финансови средства и осъществяването на сделки с криптовалута.






Снимки: Прокуратура на Република България

По публикацията работи: Николай Петров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Най-четени