Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велико Търново чества своя празник за 144-та година

7
Снимка: Здравка Маслянкова

За 144-та година Велико Търново чества днес своя празник. Денят е посветен на победата на цар Иван Асен Втори при Клокотница през 1230 година.

Историческата и духовната ни столица е първият български град, който след Освобождението избира историческа дата за свой празник. В честванията се включи вицепрезидентът Илияна Йотова.

Празникът започна с тържествена литургия в историческата църква "Св. 40 мъченици", където беше донесена частица от мощите на св. Йоан Рилски.  

В празничното си слово кметът на Велико Търново Даниел Панов призова за единение:

"Да пазим Търновград от безвремието на популизма, да бъдем обединени и силни, както досега".

Вицепрезидентът Илияна Йотова отбеляза, че днес е време сериозно да се опълчим срещу онези, които искат да бъде пренаписана българската история, като подчерта, че, за да бъдеш добър управленец и добър родолюбец, трябва да си вътрешно независим и призова:

"Да пазим този град в прегръдките на Янтра и да знаем, че, заради този град, България е записана с големи златни букви като светилище на европейската цивилизация".  

Със званието почетен гражданин на Велико Търново бяха удостоени ректорът на Великотърновския университет проф. Христо Бонджолов, актьорът Любомир Бъчваров и посмъртно поетът Марин Бодаков и хирургът д-р Иван Толеков.

Великотърновци споделиха в какъв град искат да живеят: 

"Красив, благоустроен град, повече зелени площи, с повече удобства за нас, жителите на Велико Търново. Подредено, да има повече работа за всички. Което вдъхновява хората да го нарекат духовна и историческа столица на България".





Снимки: Здравка Маслянкова

По публикацията работи: Николай Петров
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени