Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партия №3 в Турция негласно подкрепи съперник на Ердоган за президент

Первин Булдан, съпредседател на прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН)
Снимка: demokrathaber.org

Основната прокюрдска партия в Турция обяви в сряда, че няма да излъчи кандидат за президентските избори на 14 май, давайки така негласна подкрепа за основния съперник на президента Реджеп Ердоган, предаде АФП.

Решението на Демократичната партия на народите (ДПН) ограничава възможността за силно разделение на вота срещу Ердоган, което увеличава шансовете на кандидата на опозиционен алианс Кемал Кълъчдароглу.

ДПН е получила над 10% от гласовете на последните три парламентарни избори, което я прави ключов играч в оспорвания вот.

"Няма да издигнем кандидат за президентските избори", каза Первин Булдан, съпредседател на ДПН.

"Ще изпълним историческата си отговорност да сложим край на управлението от един човек на предстоящите избори", добави тя, визирайки концентрацията на власт от Ердоган в резултат на двете му десетилетия като премиер и президент", добавя тя.

В началото на управлението си Ердоган имаше подкрепа от кюрдски гласоподаватели, тогава правителството му работеше с ДПН, за да бъде сложен край на десетилетния конфликт с кюрдски бунтовници, искащи независимост. По-късно обаче започна да обвинява ДПН – третата по численост парламентарна партия, че е политическо крило на екстремистката Кюрдска работническа партия (ПКК).

По публикацията работи: Николай Петров

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна