Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връчиха на патриарх Неофит званието "Почетен гражданин на Кюстендил"

Снимка: bg-patriarshia.bg

Група общинари, водена от кмета Петър Паунов, връчи на Софийския митрополит и Български патриарх Неофит званието „Почетен гражданин на Кюстендил“. Негово Светейшество  стана носител на най-високото общинско отличие на заседание на местния парламент на 23 февруари т.г. Почетният плакет и грамота му бяха връчени на церемония в Софийската света митрополия.

Срещата премина в празнична атмосфера, с искрено вълнение от всички присъстващи. Кметът Паунов представи на патриарх Неофит делегацията от Кюстендил и му благодари от името на всички, за подкрепата и благословението му за развитието на духовния живот в околията, както и за благоустрояването на храмовете и за различни духовни мероприятия, които са в полза на народа, живеещ на територията на общината.

Като председател г-н Иван Андонов прочете решението на Общинския съвет за удостояването на патриарх Неофит за почетен гражданин и му поднесе отличителния плакет и поздравителен адрес.

Негово Светейшество получи от общинските съветници още книга за историята на Кюстендил, излезлия наскоор том първи, както и традиционно производство от местни овошки. Архиерейският наместник архимандрит Исаак поздрави патриарх Неофит с почетното звание и изрази благодарността на духовенството при Кюстендилска духовна околия, на благочестивия народ и на духовните му чеда, живеещи на територията на духовната околия. Той изказа благодарност за отческата любов и молитва, с която винаги се ползват вярващите в Кюстендил. Духовникът благодари за материалната и финансовата подкрепа, която получава околията, тъй като регулярно се отпускат средства за обновяването, доизграждането и изграждането на нови храмове в общината.

Всички общински съветници споделиха радостта си от това, че Църквата и местната управа са в единомислие и работят за благото на общината

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна