Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Гергана Шаламанова: 630 души годишно в България се диагностицират с меланома

Д-р Гергана Шаламанова, началник на Отделение по медицинска онкология и дерматология към Комплексен онкологичен център - Пловдив
Снимка: Гергана Хрисчева

630 души годишно в България се диагностицират с меланома, а 170 от тях умират от този вид рак на кожата", съобщи д-р Гергана Шаламанова, началник на Отделение по медицинска онкология и дерматология към Комплексен онкологичен център - Пловдив по време на дискусия на тема - „Не подценявайте кожата – питайте специалиста. На фокус: псориазис и меланом“.

"Проблемът у нас е в късното диагностициране на меланома. 80 на сто от хората избощо не са чували никога за меланома, сочи наше проучване. Бенките са сред най-честата причина да се посети дерматолог", поясни още д-р Шаламанова.

По думите й е много важно да се обяснява на хората, че не трябва да се чака и да се забавя посещението при онкодерматолог. Хората не трябва да се крият и да се страхуват.

"Най-често меланома възниква върху бенката. Но може да се появи и на място, където няма бенка.

Обикновено появата на меланома е при мъже и жени на над 55 годишна възраст, като честотата нараства при над 70 годишните.

Д-р Гергана Шаламанова и д-р Ива Гаврилова

Има обаче тенденция на подмладяване на кожния тумор и той вече се диагностицира в юношеска възраст и дори в детска. 3 - до 5 на сто ежегодно заболяват от меланома.

Причините за подмладяването е може би заради начина на живот, модата, по разголеното облекло и масовия спорт, употребата на UV лампи и солариумите, изясни още д-р Шаламанова.

Като фенотипове за меланома тя посочи хората със светла кожа, светли очи и коса, с лунички. Рисков фактор е генетичният - наследствеността по първа линия. Вниманието трябва да е заострено и при хора с над 100 бенки, при някои по различни променящи се бенки, при често слънчево излагане.


"Бенката претърпяваа злокачествена мутация, като е много важно да се проследяват бенките над 1 см. Меланомът може да се получи и в нецялата повърхност на бенката, а само в част от нея.

Обезпокоително е, ако бенката нараства, променя релефа си и цвета си, ако е асиметрична, ако започне да кърви, да има секрет, да сърби и да се залющва или зачервява - това е т.нар. атипична бенка. В съчетание с всички тези признаци, може да се каже, че има меланом.

Тогава задължително се посещава специалист дерматолог и се прави дерматоскопия, за да се установи има ли меланом и трябва ли да се посети и онкодераматолог или онкохирург. След това се пристъпва задължително и към патохистологично изследване, за да се определи стадирането, допълни още д-р Шаламанова.

Тя подчерта, че в момента страната ни разполага с цялата палитра от иновативни медикаменти за лечение на меланома като прицелна терапия и имунотерапия.

"Нито един пациент не е лишен от иновативните молекули, те се покриват от НЗОК и са подходящи и за 3 и 4- ти стадий на меланома", каза още д-р Шаламанова.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени